Stoltenberg: A NATO-tagok több mint egyharmada nem teljesíti a kötelezettségeit

Nagy Áron
2024. február 14. szerda. 12:11

A NATO-főtitkára felidézte, hogy a tavalyi vilniusi csúcstalálkozón fontos döntéseket hoztak „az elrettentés és a védelem további megerősítése érdekében. Most ezeket a terveket a gyakorlatba is átültetjük. Ehhez több befektetésre van szükség, de ezen a téren máris valódi előrelépést értünk el” – hangsúlyozta.

Szavai szerint a 2014-ben tett beruházási ígéret óta Kanada és az európai országok több mint 600 milliárd dollárt fordítottak a védelemre. Tavaly pedig példátlan mértékű, 11 százalékos növekedést értek el az előző évi ráfordításokhoz képest.

– Idén arra számítok, hogy 18 szövetségesünk a GDP két százalékát költi majd védelemre. Ez egy újabb rekordszám. És hatszoros növekedés 2014-hez képest – mutatott rá.

Donald Trump kritikájára válaszul kiemelte, hogy az európai szövetségesek tehát egyre többet költenek. Kénytelen volt ugyanakkor elismerni, hogy „néhány szövetségesünknek még mindig van hová fejlődnie”, és ehhez azt is hozzátette, hogy a GDP két százalékát kitevő védelmi ráfordítás a minimum, amennyit a NATO a tagjaitól elvár.

A csütörtöki védelmi miniszteri találkozón – Jens Stoltenberg ismertetése szerint – többek között a lőszergyártás további növeléséről fognak tárgyalni.

– Az elmúlt néhány hónapban a NATO tízmilliárd dollár értékű szerződéseket kötött. Németország pedig éppen ezen a héten kezdte meg egy új lőszergyár építését Alsó-Szászországban. Ha elkészül, a teljes kapacitása évente mintegy 200 000 tüzérségi lövedék lesz – mondta a főtitkár.

Ugyancsak a republikánus elnökaspiráns kijelentéseire reagálva jelezte azt is:

„Soha nem vehetjük magától értetődőnek a békét, de nincs közvetlen katonai fenyegetés… A NATO továbbra is biztosítani fogja, hogy Moszkvában ne legyen helyük a téves számításoknak a képességeinkkel és az összes szövetséges védelmére irányuló elszántságunkkal kapcsolatban.”

Ennek kapcsán utalt az észak-atlanti szervezet grandiózus hadgyakorlatára, amelyben valamennyi tagország és összesen 91 ezer katona vesz részt.

Beszélt arról is, hogy ezen a héten kerül sor a NATO Ukrajna-tanácsának ülésére és az USA által vezetett Ukrajna védelmi kapcsolattartó csoport virtuális ülésére is. Mindkét ülés a támogatásra fog összpontosítani.

– Továbbra is segítjük Ukrajnát abban, hogy a beszerzésektől kezdve a logisztikáig mindenben közeledjen a NATO-szabványokhoz. A szövetségesek pedig továbbra is jelentős fegyver-, felszerelés- és lőszerszállításokat hajtanak végre. Ez nem jótékonyság. Ez egy befektetés a saját biztonságunkba – mondta Stoltenberg.

A NATO-főtitkára a szövetség eredményének tekinti, hogy „a bátor ukránok visszafoglalták az Oroszország által megszállt terület felét, megnyitották a folyosót a Fekete-tenger felé, és súlyos veszteségeket okoznak az orosz erőknek”.

Ezek közül a veszteség nyilvánvalóan ténykérdés, a folyosó értelmezhetetlen, a visszafoglalt terület nagyságára vonatkozó megjegyzést pedig árnyalja, hogy az ukránok 2023-as nagy ellentámadása során – a korábban nem látott mértékben rendelkezésre álló nyugati hadfelszerelés és támogatás ellenére – Kijev erői kudarcot vallottak, és az ősz folyamán Oroszország ismét átvette a kezdeményezést.

Elolvasom a cikket