A bandaháborúk miatt a rászorulók nem jutnak élelmiszersegélyhez Haitin

MH/MTI
2024. február 15. csütörtök. 22:33

A szervezet haiti irodavezetője, Jean-Martin Bauer szerint elsősorban az erőszakcselekmények, az útonállás akadályozzák, hogy a teherautók célba juttassák a segélyszállítmányokat. Ezenfelül bezártak az iskolák is, amelyekben korábban a WFP jóvoltából 300 ezer diák jutott meleg ételhez.

A közleményben hozzátették, hogy egyáltalán nem tudnak kapcsolatot teremteni a Port-Au-Prince legveszélyesebb külvárosában, Cité Soleilben élő mintegy 56 ezer emberrel, akik „valószínűleg éheznek”.

Tanya Birkbeck, a WFP haiti kommunikációs igazgatója figyelmeztetett, hogy a segélyszállítmányok kimaradása katasztrófához vezethet. Hozzátette, hogy a segélycsomagok biztonságban vannak a raktárakban, a WFP pedig továbbra is mindent megpróbál célba juttatásuk érdekében.

Az erőszakcselekmények február elején felerősödtek fel, és súlyosságukat jól mutatja, hogy alig 10 nap alatt csaknem 10 ezren menekültek el otthonukból.
Tavaly az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) jóváhagyta egy Haitira küldendő nemzetközi rendőri kontingens tervét, amelynek feladata a bandák visszaszorítása és a segélyszállítmányok biztosítása lenne, azonban a BT nem közölte, mikor indulna a kontingens, sem azt, mely országok döntöttek a részvétel mellett.

Elolvasom a cikket