A gazdatüntetés miatt a határon kialakult helyzetet vitatta meg az ukrán és a lengyel kormányfő

MH/MTI
2024. február 15. csütörtök. 20:32

Smihal közösségi oldalain arról tájékoztatott, hogy Tuskkal elsősorban azt az esetet vitatták meg, amikor „lengyel gazdák gabonát öntöttek ki lezárt ukrán teherautókból, amelyeknek Lengyelországon kellett volna áthaladniuk”.

„Felhívtam a figyelmet az útra kiszórt ukrán gabonával történt incidens elfogadhatatlanságára. A radikális retorika ebben az ügyben elfogadhatatlan” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Smihal felkérte lengyel kollégáját, hogy a két kormány közötti párbeszéd útján találjanak olyan megoldást, amely támogatja az ukrán gazdákat, egyszersmind nem károsítja a lengyel gazdákat. Azt mondta, hogy a határon zajló eseményekkel párhuzamosan nő az Oroszországból és más külső országokból az EU-ba irányuló import volumene, beleértve a gabonát is. „Ukrajnának és Lengyelországnak össze kell fognia, hogy megakadályozza az orosz termékek európai piacra kerülését. Egységesnek kell lennünk a közös kihívásokkal és az Európa biztonságát veszélyeztető ellenségekkel szemben” – hangoztatta a miniszterelnök.

Ukrán fuvarozók közben csütörtök délelőtt tiltakozó akciót indítottak a Dorohusk-Jahodin lengyel–ukrán határátkelőnél. A demonstráció szervezői elmondták, hogy egyes lengyel fuvarozókat készülnek feltartóztatni, olyanokat, akik soron kívül próbálnak átjutni az ellenőrző ponton.

A Szuszpilne ukrán közszolgálati televízió beszámolója szerint 15 ukrán kamion és körülbelül húsz ukrán személygépkocsi érkezett a határra.

Vitalij Kocenko, a Nyugati régió fuvarozói elnevezésű civil szervezet vezetője szavai szerint a lengyel oldalon tüntetők óránként egy autót – és kizárólag lengyel szállítót – engednek át. Elmondta, hogy az ukrán fuvarozók tiltakozásának időtartama a határ lengyel oldalán kialakult helyzettől függ. Kiemelte, hogy a jahodini ellenőrző pontnál a menetrend szerinti buszok áthaladását nem akadályozzák. Az ukrán fuvarozók azért választották tiltakozásuk helyszínéül ezt a határátkelőt, mert ott történt az eddigi legkirívóbb incidens, amikor lengyel gazdák ukrán gabonát öntöttek ki az útra.

Elolvasom a cikket