A NATO kiképzőközpont megnyitását tervezi az ukrán hadsereg számára

MH/MTI
2024. február 15. csütörtök. 18:42

Az Észak-atlanti Szövetség védelmi kiképző, elemző és oktatási központot készül indítani az ukrán hadsereg számára, ami egy új projekt, amely kiegészíti az Európai Unió kiképző misszióját és a szövetségesek meglévő programjait – írta meg csütörtökön a karpatalja.info az El Pais című spanyol lapra hivatkozva.

Az újság a forrásai arról számolnak be, hogy a NATO-központ Ukrajna segítségére lesz nemcsak a katonák harci kiképzésében, hanem a védelmi igazgatás stratégiájának és irányításának oktatásában is.

A központ célja, hogy növelje a két éve Oroszország által megtámadott ország támogatottságát, és segítse erőit annak a szövetségnek a színvonalához igazítani, amelyhez egy napon csatlakozni kíván.

A NATO eddig elkerülte az Oroszország által fenyegetésként értelmezhető lépéseket. Emiatt a szövetség tagjai – kétoldalú alapon vagy csoportként – biztosították Ukrajnának a katonai felszerelést és kiképzést. Az új központ filozófiaváltást jelent e tekintetben, és új elemet jelent a NATO és Kijev közötti kapcsolatokban.

A NATO védelmi miniszterei hamarosan véglegesítik a projekt részleteit, amely várhatóan a júliusi washingtoni csúcson kapja meg a végső jóváhagyást.

Elolvasom a cikket