A tüntető olasz gazdák szerint az Európai Bizottság direktívái nem sérthetik a nemzeti agrárágazatot

Az Egyesült Agrárbizottságok elnevezésű gazdacsoport az olasz állampolgárok nevében felszólította az Európai Bizottságot, hogy ne kényszerítsen az olasz államra olyan direktívákat és jogszabályokat, amelyeknek elsőrendű célja a nemzeti szuverenitás elveszítése, különösen ami a mezőgazdaságot illeti.

Ne gyakoroljon politikai és gazdasági befolyást az olasz nemzet belügyeire, szabályokkal vagy gazdasági kötelezettségekkel, amelyek kizárólag a nemzetközi lobbik érdekeit szolgálják. Ne folytassa a „hamisan zöld és hamisan környezetvédő” megoldások ajánlását, ne „felülről” diktáljon a polgárokkal való egyeztetés nélkül, hagyjon fel a mezőgazdasági ágazat iránti „álszentséggel” számtalan támogatást ígérve, melyek azonban nem jelentenek segítséget. A gazdák arra is felszólították az Európai Bizottságot, hogy tartsa tiszteletben az unió alapszerződéseit, főleg ami a munkához és a termeléshez való jogot illeti.

A sűrűn gépelt, egyoldalas, olasz nyelvű levelet a brüsszeli bizottság római képviseletén adták át.

Az európai agrárpolitika volt a központi témája az olasz fővárosban rendezett megmozdulásoknak: a Colosseumnál két traktor állomásozott, a Capitolium-dombján, a városháza előtt, kolompokat ráztak, a Circus Maximus mezejére pedig tíz traktorral vonultak be, azt a több ezer járművet képviselve, melyek január 19. óta a városokat veszik körbe.

Róma ezzel megnyitotta kapuit a tüntető gazdák előtt, akik azonban különálló csoportokban demonstráltak. Egyrészt Olaszország más és más agrártérségeit képviselik, másrészt egyesek megelégedtek a Giorgia Meloni-kormány felajánlotta adókedvezményekkel, más gazdacsoportok viszont egyenesen Brüsszeltől várnak választ.

A napsütötte ókori lóversenypályán a szervezők szerint ötezren, a hatóságok adatai szerint másfél ezren gyűltek össze kizárólag olasz zászlókat lobogtatva. „Mindannyian gazdák vagyunk!” – skandálták. A transzparenseken azt hirdették, hogy a mezőgazdaság a nemzet tartóoszlopa, mezőgazdaság nélkül nincsen élelem, más táblákon azt követelték, hogy az EU ne kényszerítse őket arra, hogy a földek egy részét megműveletlenül hagyják, és „valódi hús helyett tücsköt” egyenek. Az egyik táblán az a követelés szerepelt, hogy az EU fordítsa a mezőgazdaságra azt a pénzt, amelyet Ukrajnának ad az ellene folyó háború miatt.

Vanni De Simoni 52 éves állattenyésztő, olasz zászlóval a vállán az MTI-nek elmondta, nem akarják abbahagyni a tüntetéssorozatot, mert erős jelzést akarnak adni.

„Európa diktálni akar mindenkinek, aki vet és arat. De felül kell vizsgálnia a terveit, mivel a mezőgazdaságban dolgozók nem tudják felvenni a versenyt az unión kívülről érkező agrártermékekkel, melyek tele vannak vegyszerekkel, és olyan áraik vannak, melyekkel számunkra lehetetlenség versenyezni” – hangoztatta.

Hozzátette, hogy sokan vetik szemükre, hogy szép traktoraikkal nem tesznek mást, mint felvonulnak. Úgy vélte, ennél sokkal többről van szó: a traktorok részleteit ki kell fizetni, miként a számlákat, a hiteleket, a bérleti díjakat. „Nekem is három gyerekem van, és nem könnyű a hónap végéig eljutni” – mondta.

Az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt felsőházi frakcióvezetője, Lucio Malan közleményben hangsúlyozta, hogy a baloldal kudarcot vallott, amikor azt gondolta, a gazdákat a kormány ellen hergelheti. A tüntetéseken elhangzottak bebizonyították, hogy „az igazi problémát az Európai Unió agrárpolitikája képviseli, amelyet minden tagállamra rá akarnak kényszeríteni”. A tüntetők nagy része a kormányt támogatja, amely továbbra is az olaszok oldalán áll, és védi a mezőgazdaságot – szögezte le Malan.

Rómában a tüntetők azt kiabálták, hogy „elindult a forradalom”, de egyelőre nem jelentették be, hogyan kívánják folytatni. A traktoros gazdák nagy része továbbra is a városok körüli mezőkön maradt.

Elolvasom a cikket