Amerikai érdekek miatt vérezteti ki Brüsszel Európa gazdáit

Továbbra is kitart Brüsszel amellett, hogy újabb egy évvel meghosszabbítsa az ukrán mezőgazdasági termékek és élelmiszerek vám- és kvótamentes beengedését az Európai Unió piacaira, noha a szolidaritási intézkedés fenntartása okafogyottá vált, mivel a fekete-tengeri export újra a háború előtti szintre nőtt – derült ki a Mandiner elemzéséből.

Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi biztos a napokban felszólította Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, hogy azonnal szüntesse meg a nemzeti hatáskörben tavaly szeptemberben bevezetett importtilalmat az ukrán termékekre, ellenkező esetre kötelezettségszegési és WTO-s eljárást helyezett kilátásba.

A cikk szerint az Európai Bizottság – több mint valószínű – Amerikai érdekek miatt vérezteti ki az európai gazdákat, akik nem csak a keleti tagállamokban, hanem a nyugatiakban is felszólaltak az Ukrajnával vállalt indokolatlan és hátrányos szolidaritás ellen.

Ukrajna felől olcsó és rossz minőségű élelmiszerek áramlanak az EU-ba, ahol lenyomják az árakat. Az uniós gazdák pedig képtelenek versenyezni a konkurenciával, mivel Ukrajnában jóval megengedőbbek a termelési körülményekre és az állatjólétre vonatkozó szabályok. Egy magas rangú kijevi kormányzati tisztségviselőre hivatkozva ráadásul több ukrán lap is megírta: Kijev a jövőben, az EU-csatlakozással sem hajlandó változtatni az agrárpolitikáján, inkább lemondana a Közös Agrárpolitikából (KAP) neki járó támogatásokról.

Elolvasom a cikket