Asztalitenisz csapat-vb: Bravúr kell a kvótához

MH/ MTI
2024. február 15. csütörtök. 8:38
Frissítve: 2024. február 15. 8:42

A sorsolásnál mindkét válogatott az 1-es csoportba került és ellenfele lesz a sportági nagyhatalom, címvédő Kína. A férfiak ezen kívül Horvátországgal, Belgiummal és Kubával csapnak majd össze a torna első szakaszában, míg a női együttes további riválisa India, Spanyolország és Üzbegisztán lesz.

A nyolc, egyenként ötcsapatos csoportból a körmérkőzések után az első három-három helyezett lép tovább a kieséses szakaszba. A csoportgyőztesek egyből a nyolcaddöntőbe kerülnek, a többi továbbjutó pedig játszik azért, hogy a legjobb 16 között is asztalhoz állhasson.

A vb-n a negyeddöntősök párizsi ötkarikás kvótát kapnak, az indulási jog kiharcolásához mindkét magyar együttesnek bravúrra lenne szüksége, bár már a 16 közé kerülés is sokat érhet, mert a verseny utáni világranglistáról még további válogatottak jutnak párizsi repülőjegyhez (várhatóan lesznek olyan csapatok a nyolc között, amelyeknek már van kvótája). A női gárdától a nyolcaddöntőbe jutás, a férfiaktól pedig a 24-es főtáblára kerülés az elvárás, a szövetség pedig célprémiumként minden játékosnak hárommillió forintot ajánlott fel a negyeddöntőért.

A férfiakat irányító Lindner Ádám a gerincsérvből a közelmúltban felépült Majoros Bencét, továbbá Szudi Ádámot, Lakatos Tamást és András Csabát nevezte a csapatába.

„A horvátoké jobb csapat, mint a miénk, a papírforma alapján szerintem a belgákkal vívunk majd ki-ki meccset a továbbjutásért. Persze a kubaiakat sem szabad lebecsülni, erősebbek annál, mint hogy az ötödik kalapból húzták ki őket.” – mondta az MTI-nek az ősszel kinevezett szövetségi kapitány, aki ebben a minőségében első világversenyére készül, s ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: egészséges izgalommal várja a vb-t.

Hozzátette: a felkészülés során úgy látta, fizikailag és mentálisan jó formában vannak a játékosok, ezért bizakodó a rajt előtt.
A nőket vezető Pink Márk Póta Georginának, Madarász Dórának, Nagyváradi Mercédesznek és Bálint Bernadettnek szavazott bizalmat.
„Nem mindegy, hogy hányadik helyen végzünk a csoportunkban, mert az erősen befolyásolhatja a folytatást – nyilatkozott Pink Márk az MTI-nek. – Az első helyet nyilván elviszi majd Kína, de a második-harmadik pozícióért harcban leszünk Indiával és Spanyolországgal. Szerintem az indiaiak elleni lesz a nehezebb meccs, de a spanyoloknál is van két kínai, ráadásul minkettő balkezes, úgyhogy ellenük sem lesz könnyű. Remélem, hogy az üzbégek nem fognak gondot okozni.”

A magyarok programja magyar idő szerint:
férfiak:
péntek: Magyarország-Kuba 2.00
szombat: Magyarország-Horvátország 9.00
vasárnap: Magyarország-Kína 2.00
kedd: Magyarország-Belgium 12.00
nők:
szombat: Magyarország-Spanyolország 9.00
vasárnap: Magyarország-India 9.00
hétfő: Magyarország-Kína 5.00
kedd: Magyarország-Üzbegisztán 9.00

a vb további programja:
szerda:
férfi és női főtábla, 1. forduló, nyolcaddöntők
február 22., csütörtök:
férfi negyeddöntők, női negyeddöntők
február 23., péntek:
férfi negyeddöntők, női elődöntők
február 24., szombat:
férfi elődöntők, női döntő
február 25., vasárnap:
férfi döntő

Elolvasom a cikket