Azonnali tűzszünetet követel Kanada, Ausztrália és Új-Zéland

MH/MTI
2024. február 15. csütörtök. 11:45

A közös közleményt arra válaszul adták ki, hogy Izrael szárazföldi katonai művelet megindítását tervezi Rafah városa ellen.

A kanadai, az ausztrál és az új-zélandi miniszterelnök mélységes aggodalmának adott hangot, és úgy vélte, „katasztrofális” lenne Rafah megtámadása.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerdán megerősítette, hogy az izraeli erők a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban folytatják az előrenyomulást a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Izrael a támadás előtt megpróbálja evakuálni a városból az északról oda menekült gázai palesztin civileket.

A kanadai-ausztrál-új-zélandi felhívásban azt szorgalmazták, hogy Izrael ne indítsa meg ezt az offenzíváját. Arra is figyelmeztettek azonban, hogy egy esetleges tűzszünet semmiképp nem lehet egyoldalú, és a Hamásznak is le kellene tennie a fegyvert, és azonnal szabadon kellene bocsátania az izraeli túszokat.

A három kormányfő felidézte a Nemzetközi Bíróság (ICJ) január végi határozatát, amelyben felszólították Izraelt, hogy a gázai katonai műveletei során tegyen meg mindent a civilek védelméért és az alapvető szolgáltatások, valamint az elemi humanitárius segítségnyújtás biztosításáért.

„A civilek védelme kiemelkedően fontos, és a nemzetközi humanitárius jog alapkövetelménye. A Hamász feletti győzelem árát nem szabad a palesztin civilekkel megfizettetni” – írták a közleményben.

A Hamász fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert megöltek, háromezret megsebesítettek és további nagyjából 250 embert elraboltak és az övezetbe hurcoltak. Válaszul az izraeli kormány háborút indított a terrorszervezet ellen a Gázai övezetben, és megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről. A gázai egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint azóta a katonai műveletek halálos áldozatainak száma az övezetben már megközelítette a 29 ezret.

Elolvasom a cikket