Egy tablettával meghosszabbítható lesz kedvencünk élete?

Az új öregedésgátló tabletta hamarosan a klinikai vizsgálatok szakaszába lép és a kutyák anyagcsere-útvonalait veszi célba. A LOY-002 néven ismert rágótablettát egy San Francisco-i székhelyű állatorvosi cég fejlesztette ki. A STAY nevű, egy évig tartó klinikai kísérletben a fejlesztő állításait fogják tesztelni: több mint ezer, legalább tíz éves kutyát von be az Egyesült Államokban, több mint ötven független állatorvosi klinikával együttműködve.

A tablettát tíz évesnél idősebb kutyák számára tervezték, és állítólag minden közepes és nagytestű fajta számára alkalmas.

Az ebek élettartamát várhatóan legalább egy évvel hosszabbítja meg. A cég tervezi a gyógyszer injekciós változatának kifejlesztését is, valamint egy másik tablettát, amelyet kifejezetten nagy és kivételesen nagy fajták, például ír farkaskutyák számára dolgoztak ki. A LOY-002 tabletták marhahúsra emlékeztető, zamatos ízűek, hogy a kutyák számára különösen ízletesek legyenek.

A kutyákat az emberi egészségkutatás értékes modelljeiként tartják számon, mivel hasonló genetikai felépítésűek, és fogékonyságuk miatt sok olyan betegségre hajlamosak, amelyek az embert is sújtják. Korábban a kutatók kutyákat használtak a rákos megbetegedésektől az izomdisztrófiáig terjedő betegségek tanulmányozására.

A LOY-002 kísérlet sikere ezért kulcsfontosságú betekintést nyújthat az emberi anyagcsere-folyamatokba és az öregedésbe, ami áttörést jelenthet az emberek öregedés elleni kezelésében.

Az anyagcsere-változások és az öregedés közötti kapcsolat meglehetősen jól ismert. Tanulmányok például azt mutatják, hogy az izomtömeg 30 éves kor körül kezdődő csökkenése kritikus szerepet játszik az egészség és a hosszú élet szempontjából.

A kísérletet lelkesedés övezi, de a gyors javítású öregedésgátló tabletta csábító vonzerejét ennek ellenére óvatosan kell kezelni. Az olyan tényezők, mint a genetika, az étrend, a fizikai aktivitás, sőt még az érzelmi jólét is jelentősen befolyásolhatják az öregedési folyamatot.

Elolvasom a cikket