Átlépték a magyarok a határt

Február elején tette közzé friss népességadatait a Statistik Austria. A 2024. január 1-jére vonatkozó, előzetes információkból már látható, átlépte a százezer fős, lélektani határt az ott élő magyar állampolgárok létszáma.

Az osztrák statisztikai hivatal előzetes adatai szerint január elsején 107.347 magyar állampolgár élt Ausztriában. Létszámu(n)k egy év alatt csaknem nyolc százalékkal emelkedett – jelentette pénteken az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint a műsorban elmondták, a tartományok közül a legtöbb honfitársunk a fővárosban él – így Bécsben számuk huszonkilencezerre tehető.

Burgenlandban több mint nyolcezer állampolgárunkról tud a Statistik Austria. Érdekesség, hogy utóbbi az egyetlen olyan osztrák tartomány, amelyben több Magyarországon született személy él, mint ahány magyar állampolgár. Utaltak arra is, töretlenül emelkedik a honosítások száma is. Mivel Ausztria fő szabályként nem fogadja el a kettős honosságot, az újdonsült osztrákoknak le kell mondaniuk magyar állampolgárságukról.

Elolvasom a cikket