Elhunyt Jakab Ferenc

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője – tette közzé Facebook-oldalán a Virológia Pécs.

A Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti Jakab Ferenc professzort, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi.

Jakab Ferenc alapította meg a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán a Virológiai Kutatócsoportot, melynek keretein belül az állatokról emberekre terjedő vírusokat, úgynevezett virális zoonózisokat kutatták. 2017-ben szakmai tevékenységéért miniszteri kitüntetésben részesült.

2020-ban, a magyarországi koronavírus járvány idején bízta meg Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetésével. 2020 júniusától pedig a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjévé vált.

2022. július elsejétől a PTE innovációs rektorhelyettese volt.

Objektum doboz

Isten Önnel, Doktor Úr!

Jakab Ferencet szinte bármikor föl lehetett hívni. Ha nem vette föl – visszacsörgött. Aki készített már valaha napilapba párbeszédes anyagot pontosan tisztában van azzal, hogy ez mekkora ajándék egy interjúalanytól. Szavai mindig pontosak és hitelesek voltak, nem nagyzolt vagy rémisztgette az embert – s ez utóbbi tulajdonsága különösen a pandémia kezdeti és csúcsra járatott szakaszában hatott rendkívül megnyugtatólag.

Mondatait tízszer meggondolta. Ha nem volt biztos valamiben, nyíltan bevallotta – ami nemcsak tudósi, hanem emberi nagyságára is utalt.

A koronavírus járvány alatt elképesztő mennyiségű támadást kellett lenyelnie az agresszív álszakértőktől és tudatlan, faragatlan futóbolondoktól – akik nemcsak őt magát, hanem gyakorta családját is fizikai terrorral fenyegették. S a sok jó mellett akadt még egy pozitív tulajdonsága: véletlenül sem nézte azt, hogy az őt – jellemzően telefonon és kényszerűen azonnali válaszokért esedező – újságíróknak mi az (esetleges, vélt, valós) pártállása. Ugyanis egyetlen cél lebegett a szeme előtt: a hiteles és mind nagyobb körre kiterjedő tájékoztatás.

Jakab Ferenc elment. Személyesen csak párszor adatott meg a találkozás, de azt bátran ki merem jelenteni, e sorok írója negyedszázados pályafutása alatt kevésszer találkozott olyannyira hiteles szakemberrel, mint vele.

Isten Önnel, Doktor Úr!

Lázin Miklós András

Elolvasom a cikket