Fél mázsa hal pusztulhatott el a Feneketlen-tóban

A lap munkatársai a víz felszínén jó néhány rohadó haltetemet láttak. A tó közepén lévő csobogó körül pedig habzott a víz. Valószínűleg bomló szerves anyag okozott fehérjekicsapódást.

„Szeretek ide járni, de még csak tegnap vettem észre, hogy vannak haltetemek a tóban, ami elég büdös volt” – mondta a lapnak egy járókelő, aki azt is látta, hogy a part mellé kisodródott haltetemeket már a madarak csipkedték.

A nádas levágását végző egyik dolgozó azt mondta, hogy oxigénhiány végzett a jelentős mennyiségű hallal.

„Hát kárászból láttam vagy 20-30 darabot, olyan 30-40 dekásat, pontyból meg három darabot, amik olyan hatkilósak lehettek. De ezeket szedjük kifele és viszik is el folyamatosan. Most már látjuk, hogy a levegőztető is megy, eddig szerintem az nem ment, mert elméletben azt mondták, hogy az be volt dögölve, és ezért történt ez a tragédia, mert ez nagy tragédia.”

Hozzátette azt is, hogy mintegy 20 kiló kárász és 15-20 kiló ponty, összesen pedig akár 60 kiló hal pusztulhatott el.

Korábban is történt már hasonló eset. Akkor a FŐKERT azt mondta, hogy az erős kénes szag és a halpusztulás oka a szerves anyagok gyors lebomlása és a hirtelen hidegfront hatására kialakult kénhidrogén-képződés. A mélységi levegőztető azonban akkor sem működött. Akkor azt ígérték, hogy a hosszú távú rehabilitáció érdekében további intézkedéseket fognak végrehajtani. Most újra haltetemek sokasága borította ezt a vízi élőhelyet.

A Főkert reagált a Metropol cikkére. Válaszukban azt írták, hogy a szakemberek vizsgálják a halpusztulás okát, de a mostani jelenség vélhetően külső okra vezethető vissza.

Elolvasom a cikket