Gyurcsány idegbe jött

2024. február 16. péntek. 11:3

„Az elmúlt évek tapasztalatai rámutattak számunkra, hogy hazánkban a politikai pártok és azok vezetői úgy köröznek az ilyen események körül, mint dögevők a dög körül. Véleményünk szerint a legtöbb politikai erő a begyűjthető haszon reményében áll egy-egy ügy mögé, amit képmutatónak és undorítónak tartunk” – írta két kistelepülés polgármestere annak kapcsán, hogy a közösségi média kilenc tartalomszolgáltatója tüntetést szervezett péntek estére.

Ismerjük már az ilyen rendezvények koreográfiáját, a szervezők hiába szólítanak fel mindenkit, hogy nem akarnak pártzászlókat látni, a „dögevők”, ahogyan eddig is tették, ott fognak sürögni a kamerák közelében, mint a múlt hét péntekén is tették a Sándor-palotánál. Az egyik „független” portál például olyan fotót közölt a rendezvényről, amelyen az Országos Közös Akarat nevet viselő diákszervezet molinóját egyenesen az LMP-s Csárdi Antal és Schmuck Erzsébet vitte, a rendezvény végén pedig a momentumos Donáth Anna próbálta ellopni a show-t. Donáth annyira belelkesedett, hogy a rendezvény végén kijelentette, addig tüntetnek a Sándor-palota előtt, ameddig a köztársasági elnök és a pedofilsegítő kegyelmi kérvényét ellenjegyző volt igazságügyi miniszter le nem mond a posztjáról.

A nagy momentumos truváj másnapra kipukkadt, Novák Katalin és Varga Judit ugyanis vállalva felelősségét lemondott. Az ellenzék legerősebb pártja, a Demokratikus Koalíció házi harsonája, a Nyugati fény egy hete a kormánybuktatás lázában él, hangzatos bulvár címekkel tálalja az eseményeket. Ebben a felfokozott hangulatban a magát az ellenzék vezérének szerepébe helyező sokszorosan bukott Gyurcsány Ferenc pártelnök odáig ment, hogy az ATV-ben verbálisan támadt a műsorvezetőre. „Maga nem kérdez, hanem vádol” – vágta az újságíró fejéhez indulatosan, vöröslő fejjel. Gyurcsányt az hozta ki a sodrából, hogy Szöllősi Györgyi, az Egyenes Beszéd műsorvezetője azt mondta neki: „Ön nem vállalta a felelősséget az őszödi beszéd után.” Mire DK elnöke indulatosan, hevesen tiltakozott: „Részint ez nem így van. Odaálltam a parlament elé. Megkérdeztem a többséget, kívánjátok-e, hogy folytassam, ez a felelősségvállalás” – sziszegte foghegyről, a műsorvezetőt dülledt szemekkel szinte megsemmisíteni akaró, egyébként pedig Magyarország történetének és a rendszerváltoztatást követő idők legelutasítottabb és legsikertelenebb politikusa.

Egy televíziós interjúból föl lehet állni, ha a riportalanynak nem tetszik a kérdező stílusa és fizimiskája, de honnan veszi a bátorságot ehhez egy olyan levitézlett szereplő, aki évek óta becsapja a választókat (a saját választóit is) azzal, hogy ő képes legyőzni a jelenlegi miniszterelnököt. Honnan veszi a bátorságot akkor, amikor sem elegendő társadalmi támogatottsága, sem épkézláb elképzelése nincs a kormányra kerüléshez. Most éppen civilek szoknyája mögé próbál bújni, hátha azok kikaparják neki a gesztenyét.

Tud-e mondani bárki a 2022-es parlamenti választás óta egyetlen olyan épkézláb dolgot, amelyet a jelenlegi parlamenti ellenzék, külön-külön vagy együtt felmutatott a kormányváltásban reménykedő választóknak? Mi lenne az? Az árnyékkormányos bohóckodás? A parlamenti börtönnel fenyegetőzések? Ezt a mostani ügyet az elnöki kegyelem kapcsán is ellenzéki újságírók szállították. A Momentumnak az államfő lemondása után annyi jutott eszébe, hogy menjünk újra kordont bontani a karmelitához. Még ez sem jött be, mert nem találták a kordont, a párt felhívására pedig harminc ember ment el a rendezvényre. A DK hirdetésekben próbált állítólag pénzért tagságot toborozni. Orbán retteghet, a hírek szerint ezerötszázan jelentkeztek a DK-ba.

Lehet „dögevőként” tovább körözni a civilek rendezvényein. Ki hisz még nekik?

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket