Hogyan enyhíthetőek a pollenallergia tünetei?

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentése szerint a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja a közepes-magas tartományban alakul, az égeré pedig a hétvégén több helyen is elérheti a nagyon magas szintet. A tavaszi fák pollenjére allergiások már számíthatnak a tünetek megjelenésére és erősödésére – hívta fel a figyelmet Dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergia Központ szakembere.

A májusig tartó időszakban a nyár, fűz, nyír, tölgy, kőris és platán okozhat tüneteket.

A tüneteket a szájon át szedhető antihisztaminok és helyileg ható lokális szteroid készítmények enyhíthetik, de az orrmosás is segíthet a szezon átvészelésében – emelte ki a szakember.

Az allergénspecifikus immunterápiát az érintett pollen várható virágzásának kezdetét megelőző 90. nap körül kell elkezdeni, hogy hatékony legyen. Azok a mogyoróallergiások, akik tavaly novemberben belekezdtek ebbe a terápiába, idén sokkal könnyebben vészelhetik át ezeket a heteket. A parlagfű allergiásoknak pedig áprilisig kell belefogni a terápiába ahhoz, hogy jelentősen mérsékeljék a tüneteiket – tette hozzá a doktornő.

Elolvasom a cikket