Immunerősítő, gyulladás- és fájdalomcsökkentő és a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti

Magyar Tibor
2024. február 16. péntek. 12:44

Egyedülálló ízvilág, számtalan fogyasztási lehetőség és egy igazi természetes gyógyszer. Nagyon sok mindenre alkalmazható az ananász.

Kevesen tudják, de ez a gyümölcs kezeli a megfázást és a köhögést is csökkenti. Az ananász olyan enzimeket tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentőek, így hatásos a fertőzések leküzdésére és a baktériumok elpusztítására.

Nagyon sok mangán van benne, amely erősíti a csontokat. Ehhez azonban érdemes naponta ananászt fogyasztani. Emellett erősítheti az ínyt. Magas a kalciumtartalma, aminek köszönhetően segít megőrizni a fogak egészségét.

Vizsgálták az ananász hatását a rák elleni harcra gyakorolt hatását is. Napi egy gyümölcs segíthet a rák esélyének csökkentésében is. Rendszeresen fogyasztva, akár 100 százalékos ananászlé formájában is lassítja a sejtkárosodást és segítséget nyújthat az öregedés elleni harcban. Magas antioxidáns-tartalma miatt rengeteg betegség kialakulásának esélyét csökkenti.

Rostos és C-vitamint is tartalmaz, ezért segítheti az emésztést.

Kevesen tudják, de az ananász jó hatással van a szemre és a hajra is. A benne található vitaminok és antioxidánsoknak köszönhetően segít megőrizni az éles látást. A bőrünkre is jó hatással lehet. Rendszeres fogyasztásával megfiatalodhat bőrünk. Remek segítségünk lehet a pattanások és a bőrkiütések elleni harcban. Vitamintartalma miatt segíthet a haj növekedésében és selymessé, puhává teszi azt. Egyes források szerint a hajhullást is megakadályozza.

Sokan rendszeres edzés mellett is fogyasztják, hiszen felgyorsítja az izmok regenerálódását, emellett véd az izomkárosodástól és a gyulladástól.

Az ízületgyulladás olykor erős fájdalommal jár. Ananász vagy ananászlé rendszeres fogyasztásával csökkenthető ez az fájdalom, de segítségével megelőzheti az ízületi gyulladás is.

Napjaink egyik legtöbb embert érintő betegsége a magas vérnyomás. Az ananászban kálium és nátrium is van, ami segíthet a megfelelő tartományban tartani a vérnyomásunkat.

A gyümölcsben az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló enzim a bromelain. Ez az anyag segíthet csökkenteni a vérrögök kialakulásának kockázatát is. A bromelainnak köszönhetően az ananász képes megakadályozni a hányingert is, ami főleg a terhes nőknek hasznos a reggeli rosszullétek idején.

A szerotoninnak köszönhetően az ananász jó stresszoldó, emellett jótékonyan hat a fáradtság leküzdésében és rendszeres fogyasztásával növelhető az állóképességünk is.

Orvosi beavatkozás után segíthet a felépülésben, hiszen a bromelain nagyon jó gyulladáscsökkentő.

Időről időre felmerül az ananász a fogyókúrázok étrendjében. Egy patkányokon végzett tanulmány bebizonyította, hogy valóban elhízásellenes hatással bír. A vizsgálat eredményei szerint a nyers ananászlé megakadályozta a zsír lerakódását azoknál a patkányoknál, akiket egy speciális diétára fogtak. Bár az emberekre gyakorolt hatásokat még nem igazolták, jó esély van arra, hogy a nyers ananászlé hasonló hatással lehet az emberekre is. Az ananász azonban előnyös a fogyásban, mivel alacsony kalóriatartalma és emésztést elősegítő enzimje, a bromelain miatt ízletes és tápláló lehetőséget nyújt.

Elolvasom a cikket