Kiderült, mikor a leghatásosabb a kávé

Legalább 45 percet várjunk ébredés után, mielőtt innánk egy kávét – ezt tanácsolja dr. Deborah Lee alvásszakértő. A szakember szerint a kávéfogyasztásra a késő délelőtti órák a legideálisabbak, amikor a kortizolszint már sokkal alacsonyabb, és érezzük, hogy kezd fogyni az energiánk.

„Ébredéskor a stresszhormon kortizolszintje a legmagasabb: ez egy olyan hormon, amely fokozza az éberséget és az összpontosítást, valamint szabályozza az anyagcserét és az immunrendszer reakcióit. A megemelkedett kortizolszint hatással lehet az immunrendszerre, ezért ha már eleve a csúcson jár ébredéskor, és rögtön iszik is egy kávét, amint kinyitja a szemét, többet árt vele, mint amennyit használ, ráadásul hosszú távon immunissá is teheti a koffeinnel szemben.”

Annak például tehát, aki reggel 7 körül kel fel, 10 és 12 óra között érdemes meginnia az első kávét: ekkor érezheti a legtöbb előnyét a koffeinnak. Lefekvés előtt hat órával azonban már semmiképpen ne igyunk kávét vagy más koffeintartalmú italt, mert ezzel megnehezítjük az éjszakai elalvást – figyelmeztetett a szakember.

Elolvasom a cikket