Moszkvát teszik felelőssé Navalnij haláláért a nyugati politikusok

MH/MTI
2024. február 16. péntek. 20:23
Frissítve: 2024. február 16. 20:34

A Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök azt mondta, „nem lepte meg, de feldühítette” a halálhír.

„Pontosan nem tudjuk, mi történt, de kétségtelen, hogy Navalnij halála olyasvalaminek a következménye, amelyet (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) és a gazfickói műveltek” – jelentette ki az elnök, hozzátéve: „Az orosz hatóságok majd elmondják a maguk verzióját. De ne legyenek kétségeik, Putyin a felelős Navalnij haláláért.”

Emlékeztetett arra, hogy Navalnij „biztonságban élhetett volna az emigrációban, de ő annyira mélyen hitt a hazájában, Oroszországban, hogy inkább visszatért, hogy folytassa munkáját, noha tudta, hogy börtönbe vethetik vagy megölhetik”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Oroszország a felelős azért a helyzetért, amely Navalnij halálához vezetett, és ez rávilágít a Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét jellemző „gyengeségre és korrupcióra”.

Rishi Sunak brit miniszterelnök az orosz nép „óriási tragédiájának” nevezte a politikus halálát, Navalnijt pedig „a demokrácia legádázabb oroszországi védelmezőjének” nevezte.

A müncheni biztonságpolitikai fórumon tartózkodó NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg a hírre reagálva azt mondta, hogy „Oroszországnak fontos kérdésekre kell választ adnia az ellenzéki politikus halála kapcsán.”

Navalnij felesége, Julija Navalnaja kijelentette, nem biztos abban, hogy a halálhír igaz, mert Putyin és kormánya „szakadatlanul csak hazudik”. Hozzátette: ha azonban ez bebizonyosodik, akkor az orosz elnök személyes felelősségének tekinti férje halálát, és úgy véli, „nincs már messze az az idő, amikor Vlagyimir Putyin és társai a törvény előtt felelnek majd a tetteikért”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Olaf Scholz német kancellárral Berlinben tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, „úgy tűnik, hogy Navalnijt Putyin ölte meg, hasonlóan ahhoz a több ezer emberhez, akiket miatta kínoztak meg, tehát felelősségre kell vonni őt azért, amit tett”.

Scholz szomorúságának adott hangot, és úgy vélte, hogy „Navalnij az életével fizetett a bátorságáért”.

Emmanuel Macron francia elnök felháborodását fejezte ki Navalnij halálhírére reagálva, és úgy fogalmazott: „Ma Oroszországban a szabad lelkeket a Gulágra viszik és halálra ítélik.”

Elolvasom a cikket