Rekonstruálták Charles Darwin könyvtárát

Charles Darwin leginkább az 1859-ben megjelent, A fajok eredetéről című könyvéről ismert. Ez az evolúció alapvető tudományos koncepcióját ismertette a világgal. A természettudós születésének 215. évfordulója tiszteletére a Darwin online projekt mögött álló kutatócsoport egy, a Darwin tulajdonában lévő összes kötet címét tartalmazó, háromszáz oldalas katalógust adott ki.

Darwin halála után a könyvtárát őrizték egy darabig, tartalmának nagy része azonban elveszett, vagy máshol kötött ki. Két, összesen 1480 könyvet tartalmazó gyűjteményt őriznek a Cambridge-i Egyetemen és a Down House-ban, a Darwin család otthonában. Ezek a gyűjtemények azonban az eredeti könyvtár alig 15 százalékát tartalmazzák.

A projektcsapat átfésült minden papírdarabot. Az összes dokumentum összehasonlításával a kutatók több ezer, korábban ismeretlen címet találtak, köztük bekötött könyveket, bekötetlen köteteket és füzeteket. Ezek szerint Darwin olyan filozófusokat is olvasott, mint John Stuart Mill és Auguste Comte, és számos forrása volt pszichológiáról, vallásról, művészetről, történelemről, utazásról, gazdálkodásról, állattenyésztésről és viselkedésről.

Elolvasom a cikket