Egyiptom lemondott az egyik gízai piramisról

Mostafa Waziri, a Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára a múlt hónapban jelentette be a tervet, és kijelentette, hogy az „az évszázad projektje” lesz.

A hír, hogy az ókori műemléket megváltoztathatják, azonban gyorsan nemzetközi felháborodást váltott ki, ami arra késztette az egyiptomi régiségügyi hatóságot, hogy felülvizsgálja a projektet. A piramisok az ókori világ hét csodája közül az egyetlen, amely még megmaradt.

A gízaiak közül Menkaurét úgy tervezték, hogy mészkő helyett gránitba burkolják. Csak 16-18 réteg gránitot építettek be, mielőtt a munkálatokat leállították, nyilvánvalóan a fáraó Kr. e. 2503 körül bekövetkezett halála miatt.

Az évszázadok során a fosztogatás, az időjárás és az omlás következtében sok réteg eltűnt, így napjainkban már csak hét réteg maradt, bár a piramis lábánál számos gránittömb hever még mindig.

Waziri elmondta, hogy a gránit pótlására irányuló projekt csak egy évnyi szkennelés és dokumentálás után kezdődne meg.

Zahi Hawass, a bizottságot vezető korábbi régiségügyi miniszter szerint lehetetlen lenne meghatározni, hogy eredetileg hol álltak az egyes tömbök. A cseréhez cementre is szükség lenne, ami tönkretenné a piramist.

– Azt akarom mondani, hogy ne aggódjanak, a gízai piramisok biztonságban vannak, és semmi sem fog történni velük – mondta Hawass a Reutersnek. – Az emberek mindenhonnan felhívnak, leveleket és e-maileket írnak nekem. Aggódnak. Egyáltalán ne aggódjanak, a piramisok biztonságban vannak, és a Menkauré piramishoz senki sem nyúlhat hozzá – szögezte le.

Elolvasom a cikket