Ha szereti a húst, ezt inkább ne olvassa el – egy hentes vallomása

„10 éve háromféle adalékanyag létezett a szakmában: a soluprat, a tejpor és a szójafehérje. Már ez is elég volt nekem ahhoz, hogy abbahagyjam, mert a régi hentesektől azt tanultam, hogy a kolbász és minden más hasonló termék is húsból készül” – olvasható a levélből vett idézet a portálon.

Az egykori szakember hozzátette, a soluprat viszont egy furcsa kémiai anyag, és az a tulajdonsága, hogy a súlyához képest legalább 10-szeres vízmennyiséget képes megkötni, amit főzés, sütés vagy füstölés hatására sem veszít el.
Mire kell ez az anyag? Hát, a hús helyett!

A tejpor is sok mindenre jó, de nem a húsiparban! Ezzel is a húst helyettesítik úgy, hogy beállítják vele a fehérjetartalmat az előírtak szerinti mértékre.
A szójafehérje is húspótló, amit a drágább termékekbe tesznek a fehérjetartalom növelése érdekében.

A gyártásban „népszerű” anyag még az emulgeálószer is. Legfőbb funkciója a zsír megkötése, de úgy, hogy ne legyen látható.

A hentes emlékeztetett, normális esetben az igazi húsipari termékek húsból és némi zsiradékból, valamint valódi fűszerekből állnak, a készterméket pedig a végén főzik illetve megfüstölik. De ez ipari szinten már régóta nincs így, hiszen néhány kivételtől eltekintve az összes többi legfeljebb 20 százalék húst tartalmazó szemét.

Mi lehetne a megoldás? Háznál, termelőnél kell vásárolni, vagy kis hentesnél falun, és a multikat messzire kerüljük el – olvasható a levélben.

Elolvasom a cikket