Izzadás hűvös időben? – Ez állhat a háttérben

A túlzott izzadás lehet az egész tesfelületre kiterjedő, illetve lokális, amikor a test egyes részein jelentkező fokozott verejtékezés, például a hónalj, a tenyerek, a talpak, illetve a fej környékén. A hiperhidrózis primer formája öröklődik; sokszor csak bizonyos testtájakat érint, a szekunder forma azonban más-más okok miatt bármely életkorban előjöhet, gyakran más betegséghez társulva.

Stressz

A túlzott stressz, a folyamatos szorongás nem tesz jót a szervezetünknek, amely miatt könnyen kialakulhat túlzott izzadás. Ennek enyhítésére érdemes különféle stresszkezelési technikákat alkalmazni (pl. meditáció).

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy-rendellenességek közül a túlműködés az, amelynek az egyik tünete a fokozott izzadás. Amennyiben ez a probléma áll fenn, akkor többnyire egyéb tünetek is jelentkeznek, mint a gyors fogyás, fáradékonyság és a magas pulzus.

Dagantos betegségek

A rák szinte bármelyik fajtája okozhat éjszakai izzadást. Ha érzi, hogy túl meleg lenne a szobában, ahol alszik, de rendszeresen csuromvizesen ébred, akkor érdemes meglátogatni az orvosát.

Menopauza

A menopauza általában 40 és 58 éves kor között kezdődik. A menstruáció elmaradása mellett, olyan fizikai tünetek jelentkezhetnek, mint a hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, hüvelyszárazság és a csökkent nemi vágy. A hormonok változó szintje izzadással jár, amelyek a legváratlanabb helyzetben, naponta többször is jelentkezhetnek. Hormonpótló készítmények enyhíthetik a tüneteket, de annak megítélését, hogy mi szedhetünk-e ilyet, az orvosra kell bíznunk.

Azonban az is előfordulhat, hogy a fokozott izzadás hátterében nem betegség áll, és néhány változtatás az életmódunkban segíthet enyhíteni vagy megszüntetni a panaszokat:

  • kerüljük a túl fűszeres ételeket
  • ne igyunk alkoholt
  • viseljünk könnyű, légáteresztő ruhákat

Elolvasom a cikket