Magyarország Izrael mellé állt az EU-val szemben

Magyarország megakadályozta, hogy az uniós államok közösen forduljanak az izraeli kormányhoz. Mint azt a müncheni biztonsági konferencia margóján több diplomata is megerősítette a Német Sajtóügynökségnek, az ország nem akarta elfogadni, hogy Josep Borrell uniós külügyi képviselő mind a 27 uniós állam nevében felszólította Izraelt, hogy ne indítson újabb katonai offenzívát a Gázai övezet déli részén.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja: Borrell ezért csak a saját nevében adhatta ki szombaton a nyilatkozatot. A szöveg szerint az EU-t nagyon aggasztják az izraeli kormánynak a rafahi esetleges szárazföldi hadműveletre vonatkozó tervei. Ezért felszólítja az izraeli kormányt, hogy ne tegyen semmilyen katonai akciót Rafah városában, amely súlyosbítaná az amúgy is katasztrofális humanitárius helyzetet, és megakadályozná az alapvető szolgáltatások és a humanitárius segélyek sürgős biztosítását.

Fontos, hogy a nemzetközi humanitárius joggal összhangban mindenkor biztosítsák a polgári lakosság védelmét. Rafahban jelenleg több mint egymillió civil él. Többségük a Gázai övezet más részeiről menekült. A magyar kormány nem kommentálta Borrell szövegét. Az EU-ban különösen Izrael-barátnak számít. Az uniós diplomaták szerint Németország egyetértett volna a nyilatkozattal.

Elolvasom a cikket