Megdöbbentő betegség lehet a demencia előjele

A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik a herpes simplex vírussal (HSV) – a betegség fő okozójával – fertőzöttek, kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki az agykárosító állapot, mint azoknál, akik soha nem fertőződtek meg.

A svédországi Uppsala Egyetem tudósai 1002 olyan 70 éves embert vizsgáltak 15 éven át, akik nem voltak demensek.

Mindannyian 70, 75 és 80 éves korukban estek át vizsgálaton, majd 85 éves korukban nyomon követték egészségügyi dokumentációjukat.

Vérmintát vettek az antitestek kimutatására, és kognitív károsodást vizsgáltak.

Egy tapasztalt geriáter áttekintette a diagnózisokat, és a standard klinikai eljárásoknak megfelelően az eseteket megállapított vagy valószínűsíthető demenciának vagy Alzheimer-kórnak (az enyhe kognitív károsodás kivételével) minősítette.

Ha nem tudtak különbséget tenni az Alzheimer-kór és más demenciás rendellenességek között, az eseteket „minden okból eredő demenciaként” regisztrálták.

A vizsgálatban a résztvevők mintegy hét százalékánál alakult ki minden okot magában foglaló demencia, négy százalékánál pedig Alzheimer-kór.

Ezekben a csoportokban több embernél (89 százalék) volt pozitív a HSV-teszt, mint a demencia nélkülieknél (82 százalék).

Az elemzés kimutatta, hogy a HSV jelenléte a demencia több mint kétszeres kockázatával járt együtt.

Az Alzheimer-kórral nem találtak szignifikáns összefüggést.

A szerzők megjegyezték, hogy valószínűleg a HSV jelenléte, nem pedig annak szintje jelzi a kockázatot.

Erika Vestin szerző elmondta: „Izgalmas, hogy az eredmények megerősítik a korábbi tanulmányokat. Egyre több olyan bizonyíték jelenik meg a vizsgálatokból, amelyek a mi eredményeinkhez hasonlóan a herpes simplex vírusra mint a demencia kockázati tényezőjére mutatnak rá.

„Az eredmények a demenciakutatásokat tovább terelhetik afelé, hogy a betegséget korai stádiumban kezeljék a közönséges herpeszvírus elleni gyógyszerekkel, vagy megelőzzék a betegséget, mielőtt az kialakulna” – mondta Vestin.

Elolvasom a cikket