Nem mindegy, hogy köhögünk?

Hurutos köhögés

A hurutos köhögés során elnehezül az ember mellkasa, és váladékot érez magában, ami néha fel is szakad. Ezt általában valamilyen betegség – például nátha vagy influenza – okozza. Reggelente gyakoribb és tovább tart, mivel éjszaka felhalmozódik a nyálka, amely irritációt okoz. Lehet éppenséggel az asztma, a szívelégtelenség vagy a krónikus hörghurut tünete is.

Száraz köhögés

A száraz köhögés a légutakban lévő irritáló anyagok miatt fordulhat elő, melynek okai között szerepelhet a szénanátha, a reflux, vagy akár bizonyos gyógyszerek is – többek között.

Csiklandozó köhögés

Ez a köhögés leggyakoribb típusa. Legtöbbször így köhögünk, és nem jár váladékkal. Szinte bármi kiválthatja, de a leggyakoribb oka az allergia, vagy éppen az orcsepp használata.

Pszichogén köhögés

Ezt a szorongás és a stressz idézi el. Könnyen felismerhető arról, hogy nyugodt körülmények között soha nem tör ránk.

Éjszakai köhögés

Ha a köhögés éjszaka súlyosbodik, vagy főként csak éjszaka jelentkezik, az a reflux egyik leggyakoribb tünete, ugyanis fekvő helyzetben a gyomorsav könnyebben a nyelőcsőbe jut.

A Galmour figyelmeztetés szerint a köhögés felnőttek esetében akutnak minősül, ha három hétnél rövidebb ideig tart, és krónikusnak, ha nyolc hétnél tovább tart. Utóbbi esetben, illetve akkor, ha a köhögés lázzal, mellkasi fájdalommal, véres köpettel vagy zavartsággal jár együtt, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Elolvasom a cikket