Romulus és Remus ősi melltűjét találták meg Spanyolországban

A ritka felfedezés Vilanova d’Alcoleában történt ásatások során, egy olyan spanyolországi helyen, amelyről úgy gondolják, hogy a római korban egy régi postahivatal volt. Josep Carbó, a régészcsoport vezetője kiemelkedő leletnek nevezte, mert annyira ritka és jól megmunkált.

Romulus és Remus az ókori római történetek fontos szereplői. Ezek az ikrek a trónjáról eltávolított Numitor király unokái voltak.

Amulius király, Numitor testvére fenyegetve érezte magát az ikrek esetleges uralkodási joga miatt, ezért megparancsolta, hogy a csecsemőket a Tiberis folyó mellett hagyják – olvasható az Archaeology Mag beszámolójában.

Egy nőstényfarkas találta meg az ikreket, és egy Lupercal nevű barlangban, a római Palatinus-domb közelében szoptatta őket. Amikor felnőttek, és megtudták, hogy királyi származásúak, Romulus és Remus igazságot akartak szolgáltatni családjuknak.

Segítettek nagyapjuknak, Numitornak, hogy jogos királyként visszaszerezze trónját. A testvérek közötti nézeteltérés azonban tragédiával végződött, Romulus véletlenül megölte Remust.

E szomorú esemény ellenére Romulus folytatta Róma városának építését, és ő lett annak első vezetője.

A körülbelül négy centiméteres ezüst bross, amely a Kr. u. 2. századból származik, azt a híres pillanatot ábrázolja, amikor a farkaslány csecsemőkorukban gondoskodik az ikrekről. Ezt a jelenetet körülbelül az i. e. 3. század óta Róma kezdetéhez kötik.

A bross megtalálásának helye is fontos. A Via Augusta, a római Hispánia leghosszabb római útja közelében van.

Objektum doboz

Az emberek úgy gondolják, hogy ez egykor a Római Birodalom hivatalos állomása volt, amely a tisztviselőket és az utazókat szolgálta ki. Az, hogy közel van ehhez a régi úthoz, még jelentősebbé teszi a bross megtalálását.

Josep Carbó régész kiemelte a lelet jelentőségét: „Ritkasága és minősége miatt kivételes darabról van szó, mivel nagyon kevés ilyen típusú darabot vizsgáltak meg.”

Elolvasom a cikket