Szenzáció: biológusoknak sikerült a rákos sejteket izomsejtekké alakítani

A tanulmány eredményeként az amerikai és olasz molekuláris biológusok jelentős előrelépést értek el a rák kezelésében azzal, hogy a gyermekkori rák egyik legagresszívabb formáját, a rabdomioszarkómát egészséges izomsejtekké alakították át – írta a pravda.ru.

A tudósok megállapították, hogy az Y nukleáris transzkripciós faktor (NF-Y) nevű fehérje blokkolása kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban. Genetikai szűréssel és további kísérletekkel megállapították, hogy e fehérje szintézisének blokkolása a rabdomioszarkóma rákos sejtekben elősegíti azok egészséges izomsejtekké való átalakulását.

Ez a módszer nemcsak a rákos sejtek normális izomsejtekké való átalakulását eredményezi, hanem a daganatok jellegzetes tulajdonságainak, például a a daganatos sejtek korlátlan szaporodását is meggátolja. Az eljárásnak alávetett rákos sejtek az izomösszehúzódásokra kezdenek összpontosítani, a rákos állapot fenntartásához szükséges energia elvesztése árán – számol be a Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ez az áttörés kulcsfontosságú lépés a rabdomioszarkóma innovatív terápiájának kifejlesztésében, és ígéretes lehetőségeket kínál hasonló megközelítések alkalmazására a rák más formáinál.

Elolvasom a cikket