Washington kiengedte a szellemet a palackból

Az Egyesült Államok közel 500 ezer dollárt utalt át Észtországnak az „elkobzott orosz pénzekből” Ukrajna megsegítésére. Ez az első ilyen eset az Orosz Föderációhoz tartozó eszközök felhasználására, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának honlapján megjelent közlemény szerint.

„Lisa Monaco igazságügyi miniszterhelyettes és Tõnis Saar, az észt igazságügyi minisztérium kancellárja ma a müncheni biztonsági konferencián bejelentette, hogy közel 500 000 dollárt utal át az elkobzott orosz alapokból Ukrajna megsegítésére” – közölte a minisztérium.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma hangsúlyozta, hogy ez az első orosz pénzátutalás az Egyesült Államokból egy külföldi szövetségesnek azzal a céllal, hogy később átutalják Kijev szükségleteire. Úgy döntöttek, hogy a pénzt Észtországba utalják, mert az „ügy jelenlegi körülményei” nem teszik lehetővé, hogy közvetítők nélkül küldjék el azt a címzettnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője pedig bejelentette, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó pénzeszközökből fegyvereket gyártatnának Ukrajnának. Elmondása szerint a döntés még nem született meg, az EU még mindig gondolkodik azon, hogyan használhatja fel az orosz vagyont a saját céljaira.

„Világossá tettük, hogy a bevétel vagy a váratlan nyereség nem vonatkozik az orosz eszközökre. Ezeket a bevételeket például Ukrajna fegyvergyártására fordíthatjuk” – mondta Ursula von der Leyen a müncheni biztonsági konferencián, amelyet az esemény honlapján közvetítettek.

Érdemes megjegyezni, amióta a Nyugat az orosz pénzeszközök elkobzásán gondolkodik, nemzetközi pénzintézetek elemzői és számos biztonságpolitikus is arra figyelmeztetett számos alkalommal, hogy beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha ezt megteszik. Hiszen ez megrendítheti a szankciós politika és a banki zárlatok miatt amúgy is gyengülőben lévő bizalmat az európai és amerikai pénzintézetekkel szemben.

Elolvasom a cikket