A kihalás fenyegeti ezt a különleges pikkelyes állatot

A kenyai vadőrök rádiójelek segítségével kutatnak tobzoskák után a Masai Mara Rezervátumban. Nincs könnyű dolguk, a pikkelyes állatokra szerelt jeladók ugyanis átlagosan egy hónap után leesnek. Addig azonban a ritka rovarevő emlősök mozgását meg tudják határozni, így kedvelt útvonalaik mentén mozgásérzékelő kamerákat helyezhetnek el.

A tobzoskák éjjeli állatok, ezért napfénynél csak ritkán látni őket.

A Kenya területén őshonos három fajból a legveszélyeztetettebb az óriás tobzoska, amelyből a kutatók szerint mostanra alig 80 példány maradhatott az afrikai országban.

Az állatok akár három éven belül teljesen el is tűnhetnek, elsősorban élőhelyük elvesztése miatt.

„A maszáj közösség régóta rendelkezik bizonyos földek felett, amelyeket a közelmúltban felosztottak, határokat jelöltek ki, és a gazdák saját tulajdoni lapot kaptak. Ezután mindenki elektromos kerítést húzott a földje köré. A tobzoskák azonban nem tudják mi az, nekimennek, és áramütés éri őket. Az egyetlen védekezési módjuk az, hogy összegömbölyödnek, viszont így folyamatosan éri őket az áram, amíg el nem pusztulnak” – magyarázta a fajmentő akció egyik vezetője.

2019-ben egy civil kezdeményezés alakult azzal a céllal, hogy felhívják a maszáj gazdák figyelmét a problémára. Arra kérik például a földtulajdonosokat, hogy a kerítések alsó részét áramtalanítsák.

A tobzoskák védelméhez mára több tucat földtulajdonos csatlakozott, így meghaladta a 2000 hektárt a ritka emlősök számára biztonságos terület mértéke.

Élőhelyük zsugorodása mellett az orvvadászat is komoly veszélyt jelent a tobzoskákra. Húsuk számos távol-keleti országban ételkülönlegességnek számít, pikkelyeiket pedig a kínai hagyományos orvoslásban használják. 2020-ban több mint 180 ország betiltotta az állatok kereskedelmét, azóta a csempészek csak a pikkelyeket próbálják átvinni a határon.

„Sikerült meghatároznunk, hogy a tobzoskák halála után pikkelyeik hogyan száradnak ki, hogyan veszítenek a súlyukból. Így amikor a repülőtéren elfognak egy adag tobzoskapikkelyt, akkor meg tudjuk határozni, hogy ahhoz hány állatot öltek meg” – nyilatkozta a Kenyai Nemzeti Múzeum kutatója, hozzátéve, hogy így könnyebben bíróság elé állíthatják a vadorzókat.

A pikkelyes emlősöknek négy faja él Afrikában, négy pedig Ázsiában, amelyek mindegyike veszélyeztetett.

Erre hívja fel a figyelmet a tobzoskák világnapja, amit 2012 óta mindig február harmadik szombatján tartanak.

Elolvasom a cikket