A mindennapi étrend részeként csökkenti a magas koleszterinszintet néhány élelmiszer

A magas koleszterinszintet gyakran az étrend okozza, és a telített zsírok az egyik fő bűnösök. Ezért az egészségügyi szervek azt tanácsolják az embereknek, hogy a koleszterinszint javítása érdekében csökkentsék a telített zsírok bevitelét.

Vannak olyan élelmiszerek is, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében, ha beillesztjük őket a szokásos étrendünkbe.

A Food Power Nation táplálkozási terapeutája, Lucia Stansbie azt tanácsolta, hogy lehetőség szerint olívaolajat adjunk az ételeinkhez.

„Az olívaolaj nagyszerű élelmiszer a szív- és érrendszeri egészség támogatására, és az öntetekhez és a főzéshez is ezt az olajat kellene választani” – mondta.

„A mediterrán étrend középpontjában áll, amely köztudottan nagyszerű étrendi rendszer a szív- és érrendszeri egészség támogatására.”

Lucia Stansbie szerint az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavai segítenek csökkenteni az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintet [„rossz” koleszterin] , míg antioxidánsai csökkentik a gyulladást és a trombogén állapotot. Elősegíti a vérnyomás csökkentését, és támogatja az általános kardiovaszkuláris jólétet, ami kulcsfontosságú a szív egészsége szempontjából. Az olívaolaj és zsírtartalmának előnyeiről rengeteg kutatás létezik, és ebben a legtöbb egészségügyi szakember egyetért. A tudományos kutatások kiemelik az olívaolaj magas antioxidáns-tartalmát is, amely szintén részt vesz a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében.

A Frontiers in Nutrition című szaklapban 2022-ben megjelent egyik tudományos jelentés 13 meglévő tanulmányt elemzett az olívaolaj szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatásáról.

A jelentés megállapítja, hogy az alacsonyabb fogyasztáshoz képest a magasabb olívaolaj-fogyasztás szignifikánsan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázatát.

A tanulmány következtetése: „Az olívaolaj-fogyasztás fordítottan arányos a CVD és a teljes halálozás kockázatával. Úgy tűnik, hogy ezek az előnyök akár 20 g/nap olívaolaj-bevitel esetén is elérhetők, ami további vizsgálatokat érdemel a jövőbeni tanulmányokban.”

Elolvasom a cikket