Demkó Attila: Ez vár az ukránokra 2024-ben

„Avgyijivka elvesztését az okozta, hogy az oroszok feltöltötték az alakulataikat, jelentős erőt tudtak koncentrálni a térségbe. A tavalyi év végén indított orosz hadműveletek nem voltak sikeresek egy nagyobb bekerítésre, de taktikát váltottak. Most egy kisebb katlant hoztak létre, és így már sikert tudtak elérni. Az oroszok jóval erősebbek most, mint bármikor gyakorlatilag az invázió kezdete óta” – fogalmazott a szakember.

Szavai szerint az ukránok is erősebbek, de az erőegyensúly az kezd az oroszok javára elmozdulni, és ezért történt Avgyijivkánál a nyári ukrán offenzíva kudarca óta az első jelentősebb orosz győzelem.

Demkó Attila Avgyijivka után további ukrán visszavonulásokat és vereségeket jósol 2024-ben. Érvelése alapján Ukrajna már messze nem kap annyi fegyvert, mint 2022-ben és tavaly, ellenben Oroszország felfuttatta a fegyvergyártását.

„Most is Orihivnél, tehát a déli zaporizzsjai fronton bontakozik ki egy orosz támadás. Nem kizárható, hogy sikeres lesz. Illetve látjuk, hogy Bahmutból kifelé Csasziv Jar irányába is haladnak. Tehát több ütközet van egyszerre, de most Avgyijivka a leglátványosabb” – muatott rá.

Kitért arra is, hogy Ukrajna egyetlen mentsvára az USA lenne, az USA-ban viszont politikai okokból halasztódik a segítségnyújtás.

Elolvasom a cikket