Megkeseríthetik a mindennapjainkat a gombás fertőzések

A gombák olyan mikroorganizmusok, amelyek a természetben egysejtű élesztőgombaként vagy többsejtű penészgombaként léteznek. A több mint 50 ezer gombafaj közül kevesebb mint 200 faj kapcsolódik emberi betegségekhez, és közülük mintegy 20-25 faj okozza a fertőzéseket.

A bőrfelszín gombás fertőzései leggyakrabban a hajlatokban, az összefekvő bőrfelületeken jelentkeznek, ahol a nedves, meleg környezet elősegíti a gombák elszaporodását. Ritkábbak az arc, a hajas fejbőr gombás fertőzései, ezek inkább gyermekeknél fordulnak elő.

A bőrgombásodás általános tünetei között szerepel a bőrpír, a hámlás, a váladékozás és a viszketés.

A bőr gombás fertőzéseinek kialakulását minden olyan tényező segíti, amely a bőr természetes védekezőképességét gyengíti, illetve kedvez a gomba szaporodásának. A gomba a meleg, nedves környezetet kedveli, és közvetlenül bőrről bőrre vagy közvetve ruházaton, törölközőn, ágyneműn, padlószőnyegen keresztül terjedhet, ahol a gombaspórák hónapokig is fertőzőképesek maradnak.

Vannak olyan tényezők, amelyek segítik a gombás fertőzések kialakulását. Ilyen a meleg, nedves környezet, a bőr savköpenyének gyengesége, hámsérülés, a fokozott verejtékezés, a magas hőmérséklet, az öltözködési szokások (szoros, nem szellőző ruha és lábbeli, pl. gumicsizma, nejlonharisnya), a gyógyszerek és bizonyos betegségek.

A tinea bőrbetegségeket a dermatofitáknak nevezett gombák csoportja okozza. Ezek a gombák gyakran az egészséges emberek bőrén is megtalálhatók, ám nem képesek elszaporodni vagy megtámadni a mélyebben található bőrrétegeket.

A tinea bőrbetegség előfordulhat a testen (tinea corporis), a lágyékhajlat és a nemi szervek környékén (tinea cruris), a lábon (tinea pedis), a kézen (tinea manus), illetve a hajas fejbőrön (tinea capitis) is. A betegségeknek viszonylag hosszú a lappangási idejük (2–10 nap), és a tünetek eltűnéséig fertőzők.

Tinea corporis: a nyak, a végtagok és a törzs felületes gombás fertőzései

A piheszőrös testfelületeken gyűrű alakú, éles szélű, a széli részek felé terjedő foltok jelennek meg vörös, viszkető, hámló széllel. Terjedése során a közepe feltisztul, gyógyul, majd újrafertőződik, így alakul ki a jellegzetes kokárdarajzolat. A fertőzés enyhén vagy hevesen is viszkethet, de előfordulhat panaszmentesség is.

Tinea cruris: a lágyékhajlat és a nemi szervek környékének gombás fertőzése

Többnyire középkorú férfiakat érint. A tinea corporishoz hasonló elváltozásokat okoz, a foltok vörösek vagy barnásvörösek. Érintettek lehetnek egyéb hajlatok is (pl. a mell alatt, a hónalj, a könyök-, illetve a térdhajlat).

Tinea pedis: a lábak gombás fertőzése

Tipikus civilizációs betegség, az emberek jelentős része átesik az enyhe formáján. A rosszul szellőző cipő és az átizzadt zokni viselése ideális környezetet teremt a gomba növekedéséhez, és a gomba könnyen terjed mezítláb járva (pl. szennyezett padlón vagy közös zuhanyzóban, öltözőben). A betegség súlyos esetben kiterjed az egész lábra, a körmökre is, ilyenkor beszélünk atlétalábról.

A betegségnek két típusát különböztetjük meg. Az intertriginózus forma: az ujjközökben a bőr felázott, fehéres, berepedezett, és heves viszketés, égő fájdalom kísérheti. A másik pedig a hiperkeratotikus forma: a talpakon hámló, berepedezésekkel tarkított bőrmegvastagodás jelenik meg, gyakori a körmök egyidejű érintettsége.

Kezeletlen, előrehaladott lábgomba esetén jelentkezhet vérzés a repedezett bőrből, kellemetlen szag, fájdalom, megvastagodott, omlós vagy elszíneződött körmök, ha a gomba a körmökre terjed.

A tinea pedis veszélye, hogy a bőr sérülései, repedései lehetővé teszik a baktériumok behatolását a bőrbe, ami előidézheti a bőr súlyos gyulladását vagy orbánc kialakulását.

Tinea manus: a kéz gombás fertőzése

Ritkábban előforduló fertőzés, általában csak az egyik kézháton jelenik meg gyűrűszerű elváltozásokkal. A tünetek hasonlók a tinea pedishez, és gyakran együtt jár a körmök érintettségével is.

Tinea capitis: a fejbőr és a haj gombás fertőzése

Leggyakrabban a 3–7 év közötti gyermekeket érinti. A fertőzés a fertőzött személlyel, állattal vagy tárggyal (hajkefe, fésű, sapka, törölköző, párnahuzat) való közvetlen érintkezés következménye lehet. A gomba a hajszálakat betegíti meg. A fejbőrön száraz, viszkető, pikkelyes területek alakulnak ki, amelynek következtében kopasz foltok jelennek meg.

Ha a gombásodás eléri a bőr mélyebb rétegeit is, akkor maradandó kopaszsággal járhat.

Fejbőri korpásodás

A hajas fejbőrön nagyon gyakori a korpásodás. A kórokozó gomba az egészséges fejbőr nagy részén tünetmentesen is megtalálható, túlzott elszaporodása a seborrheára (fokozott faggyútermelés) hajlamosaknál okoz korpásodást. Súlyos esetekben bőrpír és erős viszketés is megjelenhet.

Ha a bőrén gombásodásra utaló tünetek – bőrpír, duzzanat, viszketés, hámlás, váladékozás, esetleg vérzés – jelennek meg, forduljon mielőbb bőrgyógyászhoz.

A tünetek és a kórtörténet alapján a gombás bőrbetegségek diagnózisa többnyire egyértelműen felállítható, de szükség lehet a gombafajta kimutatására a hatékony kezelés megválasztása érdekében.

A bőrgyógyász mintát (hámkaparékot) vesz a tünetes felületről, amelyet vagy mikroszkóp alatt vizsgál meg, vagy táptalajra olt, vagy laboratóriumba küld tenyésztés céljából. A gombák azonosítására speciális lámpa is használható, mert egyes gombafajok világítanak ultraibolya fény hatására.

A felületes gombás fertőzések esetében először helyi kezelést (gombaellenes oldatok, krémek, hintőporok, spray-k, gélek, samponok) alkalmaznak, a kiterjedt vagy a helyi kezelésre nem reagáló esetekben gyógyszeres terápiára lehet szükség.

A kezeléseket a tünetek elmúlta után is folytatni kell 1-2 hétig.

Elolvasom a cikket