Putyin neonácikból és futballhuligánokból álló magánhadseregre támaszkodik

Putyin neonácik és futballhuligánok toborzásához folyamodott, hogy megalakítsa saját magánhadseregét – a kegyetlen Española csoportot.

A csoport vezetője, Orlov Sztanyiszlav – akit „Spanyolnak” becéznek – Oroszország-szerte megrögzött futballszurkolókat tömörítve olyan katonai egységet hozott létre, amely az ukrajnai háború leghevesebb csatáiban vett részt.

Az ukrán védelmi hírszerzés a múlt hónapban megerősítette, hogy Putyin Egységes Oroszországa hivatalosan is megadta a csoportnak a katonai magáncég (PMC) státuszt.

Az egység futballbűnözőket toboroz, különösen a náci ideológiához közel állókat, valamint civileket Oroszország szegény részeiről és a megszállt területekről.

Mivel az ukrajnai inváziót követően egyre népszerűbbé vált, a zászlóalj végül jelentős harcokban vett részt, többek között Mariupolban, Bakhmutban, Szoledarban és Vuhledarban – állítja Lucas Webber, a Militant Wire kutatóhálózat társalapítója.

A „több száz” harcossal rendelkező önkéntes dandár „bizonyos fokú függetlenséggel működik” az orosz fegyveres erőkkel szemben – mondta.

A The Sunnak nyilatkozva elmondta: „Az Española fontos szerepet játszik az oroszországi ultra közösségek elérésében, valamint abban, hogy ezekből a lakossági szegmensekből toborzókat és támogatást vonzanak az ukrajnai háborúhoz.”

„Az Española az orosz szélsőjobboldali militarista ökoszisztéma egy egyedi alcsoportját szólítja meg, különbözik a neonáci Ruszics szervezetétől és a keményvonalas ortodox Orosz Imperialista Mozgalomtól. Az Española egy önkéntes brigád, amely az Orosz Föderáció Fegyveres Erőitől bizonyos fokú függetlenséggel működik. A csoportnak történelmi kapcsolatai vannak a Donyecki Népköztársaság erőivel. Több száz harcosa van. Nagyon sokoldalú, és rendelkezik tüzérséggel, légvédelmi fegyverekkel, mesterlövészcsapatokkal, drónoperátorokkal és még sok mással.”

Míg Oroszország ukrajnai inváziója óta különböző szélhámos zsoldoscsoportok alakultak, az Española a Krím 2014-es annektálása óta fokozatosan formálódott.

A csoport – amely korábban a Vosztok zászlóalj nevű katonai csoporthoz kapcsolódott – elsősorban az oroszok által ellenőrzött Donyeck régióban tevékenykedett.

A csoport vezetője a 43 éves Sztanyiszlav Orlov, aki a CSKA-szurkolók egyik prominens alakja.

A csapat ultráinak, a Red-Blue Warriorsnak radikális tagja, Orlov azt állítja, hogy 1999-ben belépett az orosz hadseregbe, és harcolt a második csecsen háborúban.

Állítólag 2014-ben más ultrákkal együtt harcolt Donbaszban, és nyelvtudásának köszönhetően kiérdemelte a „Spanyol” becenevet, mivel külföldi zsoldosokat tudott toborozni.

Ukrajna 2022-es megszállását követően Orlov hozta létre az Española csoportot, mivel Putyin kétségbeesetten próbálta növelni a frontvonalban szolgálók sorait – még a 47 éves Andrej Szolomatin volt nemzetközi futballista is csatlakozott hozzá.

Webber szerint a csoport egyik leglátványosabb tagja az egykori MMA-harcos és Zenit-huligán Mihail „Pitbull” Turkanov.

Turkanov – akinek horogkeresztet ábrázoló tetoválása van – harcban megsebesült, és kitüntetéseket kapott az orosz hadseregtől.

Dr. Stephen Hall, a Bath-i Egyetem orosz és posztszovjet politika előadója becslése szerint az elit katonai egységnek nagyjából ezer tagja van, és Oroszország a háború alatt aktívan támogatta őket.

Megjegyezte: „Orlov valószínűleg szoros kapcsolatban áll valakivel a védelmi minisztériumban. Ő 2014 óta harcol a Donbászban. Minden bizonnyal futballbűnözői múltja van, és ő hozta létre az Española zsoldoscsoportot 2022 februárjában, közvetlenül a háború kezdete után. Nagyban támaszkodtak a moszkvai futballcsapatok, például a Dinamó, a Lokomotiv és a Szpartak futballcsapatainak futballbűnözőire. Úgy tűnik, hogy jól felkészültek, jól képzettek és jól felszereltek az orosz hadseregnek köszönhetően.”

Dr. Hall megjegyzi, hogy az „árnyék” csoportnak – Wagnerrel ellentétben – nincs erős közösségi médiajelenléte, de elmagyarázza, hogy a Telegramot használják a toborzásra.

Hozzátette: „Ez egy eléggé kétes csoport, míg a Wagner közösségi kampányokat folytatott, az Española nem rendelkezik közösségi média történelemmel. Ez mindig felveti a kérdést, hogy ki áll mögöttük, és ki védi őket. Én azt gondolom, hogy a védelmi minisztérium”.

A potenciális jelölteket a Telegramon keresztül interjúztatják, és ha sikerrel járnak, akkor Moszkvába és Szentpétervárra viszik őket kiképzésre.

Az önkénteseknek az ukrán hírszerzés szerint havi 1900 font fizetést ajánlanak fel legalább hat hónapos frontszolgálatért.

Oroszország „biztosítási kifizetésekkel” is csábítja a civileket a harcba – ez a sérülés súlyosságától függően 8700 font és 43 500 font között változhat.

Az ukrán hírszerzés azonban megjegyzi, hogy a legtöbb civil számára az első csata „egyirányú ”, mivel ágyútöltelékként használják őket.

A halottakat és a súlyos sebesülteket „eltűntként” tartják nyilván, így Oroszország elkerüli a családtagok kifizetését.

Elolvasom a cikket