Szabadlábon a magyar ügyvédnő, akit az olasz maffia segítésével vádolnak

Az olasz hatóságok visszavonták az európai elfogatóparancsot, ezért a magyar bíróság megszüntette a letartóztatását annak a budapesti ügyvédnőnek, akit a legnagyobb olasz bűnszervezettel, a ’Ndranghetával hoztak összefüggésbe – értesült a Magyar Nemzet.

Sz. Edinát tavaly januárban helyezte átadási letartóztatásba a Fővárosi Törvényszék a catanzarói bíróság európai elfogatóparancsa alapján.

A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása merült fel az ügyvédnővel szemben.

A nő a társaival együttműködve – akik a ’Ndrangheta szövetség tagjai – Olaszországban és külföldön is tevékenykedő bűnszervezetet alkottak. Ügyvédi státusát kihasználva bűntársaival formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtetett magyarországi cégeket, azokat azonban valójában a bűnbanda vezetője működtette és teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta, illegális vagyonátruházás, pénzmosás bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására használta – írta a törvényszék.

Úgy tudjuk, Sz. Edina jelenleg is gyanúsítottként van számontartva, ám az ügyvédnő állítja: ő valójában áldozata, sértettje az ügynek és a bűncselekményeket nem ő, hanem egy másik, a hatóságok előtt jól ismert személy követte el.

A maffiaellenes olasz hatóságok 2017 óta nyomoztak a calabriai ’Ndrangheta nevű, a világ második legnagyobb maffiájának számító bűnszervezet több tagja ellen. A titkosszolgálati eszközöket is felhasználó nyomozás során került képbe Sz. Edina és egyik rokona. Az olasz bűnügyi hatóságokat a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai segítették.

Elolvasom a cikket