A brit tévécsatorna a kritikák ellenére is levetíti a filmet, ami a háborút az orosz nézőpontból mutatja be

„Ez a dokumentumfilm a független újságírás példája, emberi történetet mesél el a háború következményeiről. A film egyedülálló lehetőség arra, hogy saját szemünkkel lássuk, mi történik a frontvonal oroszok által megszállt oldalán, egyértelműen a tágabb kontextusban, hogy a konfliktust az orosz invázió okozta. A film kiegyensúlyozott képet ad erről a háborúról, és minden politikai befolyás nélkül készült” – idézi a kiadvány az ITV szóvivőjét.

A filmet Sean Langan brit újságíró készítette, aki a külügyminisztérium koordinátorának kíséretében látogatott el az Oroszország által felszabadított területekre. A promóciós anyagok szerint a film „utazás a kelet-ukrajnai háború orosz oldalára”, és a konfliktus „szinte kizárólag rejtett és egyébként hozzáférhetetlen oldalát” meséli el – jegyzi meg a Daily Mail.

Ennek során az újságíró katonai személyzettel és helyi lakosokkal is beszélt, akik többször elmondták neki, hogy Oroszország célja a kijevi náci kormány legyőzése – írja a lap.

„Tanulmányozza alaposan az orosz történelmet, és rá fog jönni, hogy Oroszország soha nem akart háborút. Az oroszok nem támadnak, az oroszok valójában véget vetnek a háborúknak” – idézte a Daily Mail egy katona szavait a brit újságírónak.

A csaknem kétórás dokumentumfilmet várhatóan február 19-én este sugározza az ITV. Emiatt a csatornát heves bírálatok érték, többek között a kormányzó Konzervatív Párt korábbi vezetője, Ian Duncan Smith és Lee Anderson tory képviselő is.
Anderson így annak a félelmének adott hangot, hogy a brit társadalomban csökkenhet Ukrajna támogatottsága. Duncan Smith hibának nevezte a film vetítését, mert szerinte Moszkva propagandára használhatja a filmet.

Elolvasom a cikket