A marokkói hatóságok Spanyolországba tartó migránsokat mentettek ki Nyugat-Szahara partjainál

MH/MTI
2024. február 19. hétfő. 15:29

A marokkói haditengerészet 141, Afrikából a spanyolországi Kanári-szigetek felé tartó migránst vett őrizetbe vasárnap Nyugat-Szahara partjainál, a mentőakcióban sikerült mindenkit épségben kimenteni – közölte a királyi fegyveres erők (FAR) hétfői közleményben.

A FAR beszámolója szerint idén még egyszerre ennyi embert nem vettek őrizetbe a tengeren. A FAR közlése alapján a migránsok egy hete indulhattak útnak Mauritániából, amely a Spanyolországba irányuló illegális migráció egyik leggyakoribb kiindulópontja.

Az Európai Unió nemrégiben írt alá Mauritániával 210 millió eurós (81,5 milliárd forint) megállapodást, ami a járőrözések fokozása mellett a humanitárius segítségnyújtás finanszírozását is magában foglalja.

A Kanári-szigetek alig 100 kilométerre fekszik Marokkó partjaitól. A Nemzetközi Szervezett Bűnözés Elleni Globális Kezdeményezés (GITOC) nevű civilszervezet közlése szerint nem ritka, hogy az Európába igyekvő afrikai migránsok délebben fekvő területekről, köztük Gambiából próbálnak eljutni a Kanári-szigetekre, még akkor is ha fából készült csónakokkal akár tíz napig eltarthat a rendkívül veszélyes utazás a nyílt tengeren.

Az előző év azonos időszakához képest február 15-ig hatszor több bevándorló érkezett a Kanári-szigetekre, összesen 11 704 – áll a spanyol belügyminisztérium legfrissebb összesítésében.

Elolvasom a cikket