A világ legdrágább folyadéka

A halálosztó (Centruroides exilicauda) az egyik legveszélyesebb skorpió a bolygón, és ami miatt ilyen veszélyes, az történetesen a világ legdrágább folyadéka is. Ez a cucc 39 millió dollárba kerül gallononként.

Ennek az az oka, hogy a folyadékot nehéz beszerezni. A skorpiókat kézzel fejik, egyenként. És egy skorpió egyszerre legfeljebb csak két milligramm mérget termel.

Egyes kultúrák évszázadok óta használják a skorpiómérget természetes fájdalomcsillapítóként. Bár a mögötte álló tudományt még vizsgálják, a méreg egyes összetevői ígéretesnek tűnnek a krónikus fájdalom kezelésében.

A halálos méregben rengeteg hasznos összetevő található, amelyek segítenek az áttörést jelentő gyógyszerek fejlesztésében.

A klórtoxinok például tökéletes méretűek ahhoz, hogy bizonyos rákos sejtekhez kötődjenek az agyban és a gerincben, ami segít a daganatok konkrét méretének és helyének azonosításában.

A kutatók pedig skorpiókat használtak a szúnyogok maláriájának kiirtására. A kaliotoxint patkányoknak adták a csontbetegségek leküzdésére. A tudósok remélik, hogy emberekben is működhet.

Ez csak néhány azok közül az orvosi előnyök közül, amelyeket a skorpióméregben találtak a kutatók. És minél többet kutatják, annál több felhasználási lehetőséget találnak. Ami azt jelenti, hogy a kereslet egyre nő e csodaméreg iránt. Így a tudósok most azon dolgoznak, hogyan lehetne gyorsabban hozzájutni a méreghez.

Így nyerik ki a világ legdrágább folyadékát

A hagyományos módszer a kézi fejés, amely során a skorpiót finoman ingerlik, hogy a méreg felszabadulását előidézzék, és közvetlenül speciális eszközökkel gyűjtik be.

Egy másik módszer a méregkibocsátás kiváltására szolgáló elektromos stimuláció, amely gyorsabb gyűjtést tesz lehetővé, de gondos kalibrálást igényel, hogy ne sérüljön a skorpió.

Objektum doboz

Az utóbbi időben automatizált fejőrendszereket telepítettek, amelyek robotikát és ellenőrzött környezetet alkalmaznak a méregtermelés maximalizálása és az emberi beavatkozás minimalizálása érdekében.

Brazília, amely számos skorpiófajnak ad otthont, farmokat és létesítményeket hozott létre a méregkivonásra, különösen a neurotoxikus mérgéről ismert Tityus serrulatusból.

India és Délkelet-Ázsia hozzájárul a skorpióméreg iránti globális kereslethez, mivel olyan fajokat, mint a Heterometrus swammerdami, kereskedelmi céllal tenyésztenek mérege miatt.

Elolvasom a cikket