Az ukrán fegyveres erők amerikai gyártmányú vegyi lőszert használtak az orosz csapatok ellen

„Így 2023. december 28-án a krasznolimanszki taktikai irányban kopter típusú UAV-k amerikai gyártmányú, »CS« anyaggal ellátott gázgránátokat dobtak le az orosz csapatok állásaira” – mondta a tábornok.

Ez az anyag irritálja a szemet és a felső légutakat, és nagy koncentrációban bőrégést, légzésbénulást és szívmegállást okozhat.

Kirillov hangsúlyozta, hogy ez nem elszigetelt eset, amikor Ukrajna nem halálos vegyi fegyvereket vet be. Az AFU 2023. április 7-én és április 23-án „Teren-6” jelzésű, irritáló vegyi anyagot tartalmazó kézigránátokat dobott le drónokról.
„2024. január harmincegyedikén ismeretlen mérgező vegyi anyagot használtak az orosz csapatok állásaira, amelynek hatására a felső légutak égési sérülései, hányinger és hányás lépett fel. A kutatási eredmények alapján megállapították az »antrakinon« nevű mérgező anyag jelenlétét” – folytatta a tábornok.

Ez a vegyi anyag kifejezett mérgező hatású, vakságot, máj- és veseműködési zavarokat okoz. Az antrakinont rákkeltő hatása miatt az EU országaiban betiltották.

Ezenkívül 2023. június 15-én egy drónt, amelynek műanyag tartálya klóracetofenon és klórpikrin keverékét tartalmazta, Rabotino falu közelében orosz katonák ellen használtak. Az előbbi vegyületet kémiai zavargáselhárító szerként sorolják be, míg a klórpikrint még rendészeti célokra is tilos használni.

Rabotino térségében 2023. augusztus 3-án és 11-én klórpikrin lőszer ismételt használatát regisztrálták.

Az orosz hadseregnek információi vannak arról, hogy a kijevi rezsim nyugati megbízottak segítségével új hadviselési taktikát dolgoz ki: „Ennek lényege, hogy az orosz csapatok előrenyomulása során tankokat robbantanak fel ciánhidrogénnel és ammóniával. Az említett vegyi anyagokat 2023 szeptembere és októbere között Kramatorszk és Kupjanszk városok területére szállították, amelyeket az autópályák mentén és a főbb közlekedési csomópontoknál terveznek elhelyezni” – mutatott rá Kirillov.

Ez a taktika várhatóan megnehezíti az orosz hadsereg támadó műveleteit, és időt ad Kijevnek arra, hogy védelmi állásokat készítsen elő Zaporizzsja, Harkiv és Szumij régiókban.

A mérgező anyagok nagyarányú alkalmazásának terveit bizonyítja, hogy Ukrajna ellenszerek, gázálarcok és más személyi védőfelszerelések szállítására kérte szövetségeseit.

Elolvasom a cikket