Egyes gyártók tiltott módszerekkel fertőtlenítik az ásványvizeket

Betiltott kezeléseknek vetették alá a legnépszerűbb ásványvizeket a legnagyobb európai ásványvízgyártók, a Nestlé Waters és az Alma – olvasható a Rizikometer friss Facebook-bejegyzésében. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a FoodWatch cikkére hivatkozva azt írja, a törvénytelen gyakorlat olyan, Magyarországon is kapható márkákat is érint, mint például a Perrier és a Vittel.

Az Európai Unió (EU) irányelvein alapuló francia törvény megtiltja, hogy a palackozás előtt fertőtlenítsék az ásványvizeket és a forrásvizeket. Ezeknek a vizeknek ugyanis mindenféle beavatkozás nélkül, természetüktől fogva is jó minőségűnek kellene lenniük, valamint a gyártóknak fokozottan figyelniük kellene arra, hogy megelőzzék a bakteriális és kémiai eredetű szennyeződést.

Mint kiderült, a törvény ellenére az érintett cégek ipari gázzal, a vizekbe fecskendezett vas-szulfáttal, ózonos fertőtlenítéssel, UV-sugárzással, valamint aktív szénszűrőkkel kezelték az ásványvizeiket. „A Nestlé azt állítja, hogy egy ideje már felhagyott a tiltott kezelésekkel, ugyanakkor a FoodWatch fogyasztóvédelmi szervezet információi szerint sokkal inkább azért lobbizik a francia kormánynál, hogy az lazítson a szabályozáson, és adjon zöld utat ezeknek a – jelenleg csak a csapvíz tisztítására engedélyezett – kezeléseknek” – olvasható a Rizikometer bejegyzésében.

Elolvasom a cikket