Görög joghurt vagy hagyományos joghurt: mik a különbségek?

A görög joghurt előállítása során a savót és az egyéb folyadékokat leszűrik. Ez sűrűbb, zamatosabb, magasabb fehérjetartalmú joghurtot eredményez. A hagyományos joghurtot nem szűrik le, ezért hígabb és alacsonyabb fehérjetartalmú.

A szűrés még a zsírszegény változatokat is sűrűbbé, gazdagabbá és krémesebbé teszi, mint a nem szűrőkivonatúakat. Mivel a szűrés során eltávolítják a savót, több tejre van szükség a joghurt előállításához, ami növeli az előállítási költségeket.

Fehérje, szénhidrát és zsír: a görög joghurt több fehérjét biztosít, mint a hagyományos joghurt. A Prevention magazin szerint annyi fehérje van benne, mintha három uncia sovány húst ennél.

Ezáltal fogyasztása remek módja annak, hogy formába hozza magát, hiszen a több fehérje fogyasztása azt jelenti, hogy nem lesz éhes evés után. A fehérje hatékonyabban eltelít, mint bármely más típusú élelmiszer, így ideális nassolnivaló az étvágy megfékezésére.

Ráadásul a tejsavóból készült elkészítési módja azt jelenti, hogy kevesebb szénhidrátot és cukrot tartalmaz, mint a hagyományos joghurt.

A görög joghurt fogyasztása javíthatja a csontok egészségét, mivel kalciumban és fehérjében gazdag. A kalcium elősegíti a csontok egészségét és csökkentheti a csontritkulás, egy degeneratív csontbetegség kockázatát. Az elegendő fehérjefogyasztás szintén létfontosságú a csontok egészségéhez.

Természetesen van egy dolog, amit szem előtt kell tartania, amikor görög joghurtot iktat a napi étrendbe – a zsírokat.

Valóban magasabb a zsírtartalma, mint a szupermarketben kapható hagyományos joghurtnak. Ha azonban figyel a zsírbevitelre, bármikor választhat alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes görög joghurtot, hogy megfeleljen a diétás igényeinek.

Textúra: a görög joghurt sima és krémes, és sokkal sűrűbb, mint a hagyományos joghurt. Tulajdonképpen olyan, mintha inkább desszerttel kényeztetné magát, mint egészséges nassolnivalóval!

Azért sokkal sűrűbb, mint a hagyományos joghurt, mert a tejből származó savót a görög termékből leszűrik.

Főzés: ha valaha is megpróbál olyan görög ételt készíteni, amihez joghurtot kérnek, ne áltassa magát – a hagyományos joghurt egyszerűen nem lesz jó!

Sima, krémes, szuper-szűrt és zsírtartalmú görög joghurtot kell beszereznie; a Tzatziki egyszerűen nem ugyanaz a zsírszegény, vizes normál joghurttal!

A görög joghurt tökéletes mártogatós salátákhoz és sült krumplihoz. De ez még nem minden.

Szóval hajrá, és kényeztesse magát!

Elolvasom a cikket