Háromezer éves aranycsatot talált egy amatőr fémdetektoros

Jonathan Needham fémkeresés közben fedezte fel a leletet a közép-angliai Staffordshire megyében – olvasható a British Museum közleményében.

Azonnal jelentette a leletet a Derby Museumnak az 1996-os The Treasure Act (Kincsekről szóló törvény) értelmében, amely előírja az állampolgárok számára, hogy jelenteniük kell a jelentős régészeti leleteket.

A múzeum kutatói megállapították, hogy a „gyönyörűen megőrzött” darab valószínűleg Írországban készült, és a közlemény szerint „kulturális kapcsolatot biztosít Írország és Nagy-Britannia között a bronzkorban”.

A kalapácsos-aranyból készült záróelem egy „íj” vagy „fogantyú” véget tartalmaz, amely két „ügyesen megemelt kúp alakú véget” köt össze, és a közlemény szerint „egy fontos személy” ruhájának, szoknyájának vagy köpenyének összecsukására használhatták.

A darab egyike annak a hétnek, amelyeket Anglia és Wales területén találtak, de a kutatók úgy vélik, hogy ez a „legjobban megőrzött példány Nagy-Britanniából”.

A British Museum a közlemény szerint az aranyból készült csatot az Egyesült Királyság egyik legfontosabb 2022-es régészeti felfedezésének tartotta. Az idei év további nevezetes felfedezései közé tartozik egy faragott csontból készült rózsafüzér gyöngy és egy vaskori aranyérmékből álló halom, amelyet egy üreges kovakőedénybe rejtettek – közölte a British Museum.

Elolvasom a cikket