Izraelben találták meg az agyműtét legkorábbi bizonyítékát

Tel Megiddo régészeti lelőhelyen egy sírban két ember csontvázmaradványait találták meg. Úgy vélik, hogy a személyek testvérek voltak.

Az egyik koponyán egy 30 milliméteres négyzet alakú lyuk volt látható, amely a homlokcsontban helyezkedett el. Ez a lyuk akkor keletkezett, amikor a koponya egy részét sebészi úton eltávolították egy régi orvosi gyakorlat, a trepanáció részeként.

Rachel Kalisher, az amerikai Brown Egyetem Joukowsky Régészeti és Ősvilági Intézetének hallgatója elmondta: „Bizonyítékunk van arra, hogy a trepanáció évezredeken át volt általános, széles körben elterjedt műtéttípus. A Közel-Keleten azonban nem látjuk olyan gyakran – az egész régióban csak körülbelül tucatnyi példa van a trepanációra.”

Objektum doboz

A modern orvostudományban a kraniotómiának nevezett kezelést daganatok vagy vérrögök kezelésére, valamint idegen tárgyak, például golyók eltávolítására használják a koponyából.

A vizsgálat alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egyik testvér szögletes bevágású trepanáción esett át, ami a koponyaműtét egy speciális fajtája. A módszer során négy vonalat vágnak a koponyán, hogy négyszögletes lyukat hozzanak létre.

A Plos One folyóiratban megjelent cikkükben a kutatók azt írták: „A tanulmány számos megállapítása közül szeretnénk kiemelni a koponyatrepanáció különleges típusát, amely a legkorábbi ilyen jellegű eljárás a régióban. Ezt a szokatlan eljárást egy olyan elit egyénen végezték el, aki mind fejlődési rendellenességekben, mind fertőző betegségben szenvedett, ami arra enged következtetni, hogy ez a műtét a romló egészségi állapot miatti beavatkozás lehetett”.

A szakorvosok véleménye szerint ez a fajta orvosi kezelés nagyon szokatlan volt a térségben, és csak a gazdagok számára volt elérhető.

A csontok elemzésének eredményei szerint mindkét testvér valamilyen krónikus betegségben szenvedett. A kutatóknak az a benyomásuk, hogy a gazdag testvérek a Kr. e. 15. században töltöttek el egy kis időt Megiddóban. A sírokban jó minőségű élelmiszereket, valamint más szomszédos, magas rangú személyek sírjaiban találtakhoz hasonló kerámiákat találtak.

Úgy vélik, hogy az egyik testvér tizenéves korában vagy a 20-as évei elején hunyt el, a másik pedig valamikor 20 és 40 éves kora között, mindkettőjük talán valamilyen fertőző betegség következtében.

Rachel Kalisher elmondta: „Ezek a testvérek nyilvánvalóan elég intenzív kóros betegségekkel éltek, amelyeket ebben a korban nehéz lett volna elviselni vagyon és státusz nélkül.”

A szakértők szerint a felfedezés azért jelentős, mert fényt derít az ókori orvoslás gyakorlatára, és feltárja, hogyan végezték az orvosi beavatkozásokat a modern orvostudomány előtti időkben.

A kutatók úgy vélik, hogy a trepanációt a krónikus betegségek tüneteinek enyhítése céljából végezték, bár elismerik, hogy a műtét pontos okát nem lehet tudni.

Elolvasom a cikket