Lopakodó halál

A cukorbetegség nem jelentkezik azonnal, egy nap alatt, sokéves látens szakasz előzi meg. A szénhidrát-anyagcsere hása kezd működni, de kifelé gyakorlatilag nem nyilvánul meg, még nincsenek tünetei. Csak a kissé emelkedett vércukorszint jelzi a problémákat. Ezt nevezzük prediabétesznek. 2021-ben félmilliárd felnőttet számoltak össze a prediabétesz első stádiumával és több mint háromszázmillió felnőttet a második stádiummal.

A kilátások egyáltalán nem rózsásak, a becslések szerint 2045-re tíz százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki az állapot. Összességében az emberiség negyede hajlamos a cukorbetegségre valamilyen mutató alapján.

A kockázati tényezők között – öröklődés, elhízás, életkor (45 év felett). A prediabétesz korai felismerésére a tudósok aktívan használják a mesterséges intelligenciát.

Kanadai kutatók hasonlítottak össze az ország egész területéről származó digitalizált orvosi adatokat. A prediabétesz 60 százalékánál jósolták meg a prediabéteszt. A mesterséges intelligencia három kulcsfontosságú jellemzőt is azonosított: az életkort, a testtömegindexet és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését.

Mit árul el az emelkedett cukorszint

Amikor a glükóz a táplálékkal a szervezetbe kerül, inzulin kerül a véráramba, hogy lebontsa és energiával lássa el az összes sejtet és szövetet. Az inzulint a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik. Előfordulhat, hogy valamilyen okból nem működnek, például genetikai mutációk következtében (az európaiak akár 120 változatot is megszámoltak, amelyek hozzájárulnak a szénhidrát-anyagcsere sérüléséhez), vagy a nagy terhelés miatt kimerülnek. Ezenkívül a testszövetek néha elveszítik az inzulin iránti érzékenységüket, felhalmozódik, de nem vesz részt a glükóz feldolgozásában.

„A pontos diagnózishoz laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. A vénás vért éhgyomorra veszik. Egy 18 és 59 év közötti egészséges személynél a vércukorszint 4,1-6,1 millimol/liter. Bármi, ami ennél magasabb, az prediabétesz vagy cukorbetegség.

Vizsgálják a glikált hemoglobint is, amely az elmúlt három hónap átlagos vércukor-koncentrációját mutatja. Ha az eredmény legfeljebb hat százalékos – az illető egészséges, 6-6,4 százalékos -, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárják a szénhidrát-anyagcserezavarok kockázatát. A 6,5 százalékos és annál magasabb mutató cukorbetegségre utal” – magyarázza Ekaterina Kashukh, a Gemotest laboratórium gasztroenterológusa, az orvostudományok kandidátusa.

Az Egészségügyi Minisztérium NMIC Endokrinológiai Intézetének Diabétesz Intézete által készített számítások szerint 2022-ben minden ötödik-hatodik orosznak prediabétesze, minden 13-14. pedig cukorbeteg. „Ráadásul sokan nem is sejtik a diagnózisukat” – hangsúlyozza a medikus.

A vércukorszint egyszeri megugrása azonban nem ad okot pánikra – mutat rá a moszkvai Dovzhenko Központ endokrinológusa, az orvostudományok kandidátusa, Juliana Belova. Ennek oka lehet a stressz, az erős fizikai megterhelés, bizonyos gyógyszerek szedése, sőt még a véletlenül lenyelt fogkrém is. Ha azonban a rizikócsoportba tartozik, jobb, ha újra tesztel és felkeresi az orvost.

„A túlsúly, a látászavarok, a bőrkiütések vagy viszketés, a magas vérnyomás, a szívfájdalom, a fájdalom vagy zsibbadás a lábakban negatív tényezők. A prediabétesz kockázata az életkorral és a II-es típusú cukorbetegségre való súlyosbodott öröklődéssel rendelkezőknél is nő” – részletezi az endokrinológus.

Hogyan kerüljük el a prediabéteszt.

A kockázat jelentősen csökkenthető életmódbeli változtatásokkal, elsősorban a diétával.

„Ha a helytelen táplálkozás elhízáshoz vagy akár csak normális testsúly mellett nagy has megjelenéséhez vezet, akkor a cukorbetegségre hajlamos személyeknél hormonális zavarok alakulhatnak ki, amelynek eredménye a prediabétesz lesz” – magyarázza Belova.

Mindenesetre senkinek sem tesz jót, ha rajong a gyorséttermi ételekért és az édességekért. A doktornő szerint ma már ajánlott az egyszerű szénhidrátok (szirupok, édességek, cukrászsütemények, hozzáadott cukrok) arányát tíz százalékra csökkenteni az étrendben, a természetes glükóz- és fruktózforrásként szolgáló gyümölcsöket pedig napi két adagra korlátozni.

Bizonyos élelmiszerek hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhatnak. Az orvosok ilyenkor a glikémiás indexet használják. Minél magasabb ez, annál gyorsabban szabadul fel a cukor. Ilyenek például a datolya, a fehér kenyér, a péksütemények, az édességek, a méz, a gyümölcslevek, a sör, a fagylalt, a chips. A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy az ilyen termékeket rostokkal, növényi zsírokkal kombinálják, hogy lassítsák a szénhidrátok felszívódását.

„Egy ételben lehetnek különböző glikémiás indexű összetevők. A glükóz felszívódása a kombinációjuktól, valamint a bél mikroflórától függ. Ezért a szakértők ma már kevesebb figyelmet fordítanak a glikémiás indexre, és azt tanácsolják, hogy inkább tartsuk be a racionális étrend elveit” – jegyzi meg Kashukh.

A prediabétesz alattomossága abban rejlik, hogy cukorbetegséggé fejlődik, és észrevétlenül aláássa az egészséget, befolyásolva a létfontosságú szerveket – zárja Belova. Ha időben észreveszik, kiigazítják az étrendet és az életmódot, valamint orvoshoz fordulnak, a szénhidrát-anyagcserezavarok visszafordíthatók vagy hosszú időre stabilizálhatók.

Elolvasom a cikket