Mikor mumifikálták először az ókori egyiptomiak a halottaikat?

„Az egyiptomi mumifikálás kezdete, amelyre egyértelmű tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre, i. e. 4300 körülre tehető” – mondta a Live Science-nek Stephen Buckley, az angliai Yorki Egyetem kutatója, aki két tanulmány társszerzője a témában.

„Lehet, hogy még korábbra nyúlik vissza” – mondta Buckley.

A bizonyítékok közé tartoznak a 6300 éves múmiakötegek, amelyeket egy ókori egyiptomi temetőben találtak Mostagedda helyén, Kairótól mintegy 320 kilométerre délre.

A tanulmányban a tudósok megvizsgálták a csomagolásokat, és megállapították, hogy azok tipikusan mumifikáláshoz használt gyantákat tartalmaznak. A vizsgálatok szerint ezek a gyanták különböző összetevőkből, például növényi olajból, állati zsírokból, viaszból és növényi gumiból készültek. Hasonló gyantákat használtak az ókori egyiptomiak későbbi időszakokban is mumifikálásra – jegyezték meg a tudósok.

Az i. e. 4300-as dátumot kontextusba helyezve ez körülbelül egy évezreddel azelőtt történt, hogy az egyiptomiak kifejlesztették volna a hieroglifákat, és körülbelül 1500 évvel azelőtt, hogy elkezdtek volna piramisokat építeni. Szintén körülbelül egy évezreddel azelőtt, hogy Egyiptom egyetlen fáraó alatt egyesült volna.

Természetes mumifikáció.

Míg a legrégebbi bizonyítékok a testek mumifikálására használt mesterséges eszközök használatára i. e. 4300 körülre nyúlnak vissza, az egyiptomiak még ennél is korábbi időkben végeztek természetes mumifikálást.

A természetes mumifikálódás „egy véletlenszerű folyamat, amelyet a kedvező temetkezési körülmények okoztak”, például a forró, száraz homokba temetés, mondta Buckley. „Az egyiptomiak nem kezdték el természetes módon mumifikálni a halottaikat egy bizonyos időpontban, tudatos cselekedetként” – mondta Buckley.

Salima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológus professzora a Live Science-nek küldött elmondta, hogy a természetes úton mumifikálódott múmiák legkorábbi példái i. e. 5000-ből származnak, ha nem korábbiak.

Még a mesterséges mumifikálás kifejlesztése után is sok egyiptomi mumifikálódott természetes úton, mert nem engedhették meg maguknak a mesterséges mumifikálást, ezért a sivatagban temették el őket. „Az ókori egyiptomiak többségét egyszerűen egy földbe ásott gödörbe tették, minden előkészület nélkül”, és véletlenül természetes mumifikálódhattak, mondta Buckley.

Ahogy a kereszténység elterjedt Egyiptomban a Kr. u. II. és az V. század között, a Royal Ontario Museum szerint a mesterséges mumifikálás használata visszaszorult. Míg az ókori egyiptomi vallás hangsúlyozta a test megőrzésének fontosságát a túlvilági életre, addig a kereszténység nem – közölte a múzeum.

Elolvasom a cikket