Musk Avgyijivkáról: minél tovább tart ez, annál jobb lesz Oroszországnak

A dél-afrikai milliárdos 2022 óta tűzszünetre szólít fel Ukrajnában, azzal érvelve, hogy Kijevnek el kell fogadnia a területveszteséget, hogy elkerülje a további katasztrófát.

Azokra a hírekre reagálva, hogy az orosz erők szombaton a stratégiailag fontos donbasszi Avgyejevka városba nyomultak előre, Musk azt írta az X-en (korábban Twitter), hogy „minél tovább tart ez, annál jobban jár Oroszország”.

Az orosz védelmi minisztérium később, szombaton jelentette be hivatalosan is a város felszabadítását, miután az ukrán erők pánikszerű visszavonulását követően 24 óra alatt mintegy 1500 embert vesztettek. Avgyejevka elfoglalásával a minisztérium közölte, hogy az orosz erők folytatják offenzívájukat, hogy „teljesen felszabadítsák a Donyecki Népköztársaságot az ukrán nacionalistáktól”.

Ukrán és amerikai tisztviselők a város elvesztéséért a nyugati támogatások elapadását okolták, a Pentagon pedig pénteken arra figyelmeztetett, hogy az avgyijivkai helyzet hamarosan megismétlődhet „sok más helyszínen az előretolt vonal mentén”, ha az amerikai törvényhozók nem hagynak jóvá egy új, 60 milliárd dolláros fegyver-, lőszer- és kiképzési csomagot Kijev számára.

A lőszerhiány mellett Ukrajna több százezer katona elvesztésével is küzd. Ez a „kritikus” létszámhiány hamarosan összeomláshoz vezethet az egész front mentén, jelentette a Washington Post a hónap elején. Az ukrán hadsereg nemrég menesztett főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok már jóval korábban figyelmeztetett, hogy a konfliktus „patthelyzetbe” került, és hogy Oroszország nagyobb népessége és erőforrásai miatt előnybe kerül egy elhúzódó harcban.

Musk is sokat beszélt a konfliktus pályájáról. Több mint egy évvel ezelőtt a milliárdos azt javasolta, hogy Kijev mondjon le a Krímre vonatkozó igényéről, nyilvánítsa ki semlegességét, és tegye lehetővé, hogy a négy új orosz régió – Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporozsje – új népszavazást tartson az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról. Ez a javaslat hasonló azokhoz a feltételekhez, amelyeket Oroszország a konfliktus kezdete előtt ajánlott Kijevnek és a nyugati hatalmaknak, azzal a különbséggel, hogy Moszkva eredetileg csak Donyeck és Luganszk autonómiáját követelte.

Musk azzal vádolta az Egyesült Államok vezető tisztségviselőit – leginkább a 2014-es kijevi Majdan-puccsban játszott szerepéről ismert Victoria Nuland politikai ügyekért felelős államtitkárt -, hogy “erőltetik ezt a háborút”. Szombaton a Tesla-mogul támogatta David Sacks amerikai befektető bejegyzését, aki szerint a konfliktus “húsdaráló”, amelynek csak akkor lesz vége, ha Ukrajna “parázsló romokban fekszik a saját maguk által készített halotti máglyán”.

Annak ellenére, hogy Musk a tűzszünet mellett foglalt állást, mintegy 20 000 Starlink műholdas internetterminált adományozott a kijevi rezsimnek nem sokkal azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte katonai műveletét. Musk azonban tavaly azt mondta, hogy elutasította Kijev kérését, hogy aktiválja a szolgáltatást a Krím közelében, mivel ez lehetővé tenné az ukrán hadsereg számára, hogy a Starlink segítségével támadó drónokat irányítson orosz célpontokra, ami a SpaceX-et “cinkossá tenné egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában”.

Musk azóta katonai célokra bérbe adta a Pentagonnak a Starlink hálózatát.

Elolvasom a cikket