Németország véletlenül államtitkokat közölt az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatban

A németországi Stralsund tisztviselői 2018-ban véletlenül titkosított adatokat hoztak nyilvánosságra NATO tengeralattjárókról, amikor az Északi Áramlat 2 gázvezeték építéséről szóló dokumentumokat tettek közzé – jelentette a Bild című német lap.

A lap szerint 2018-ban a stralsundi bányahivatal tisztviselői a hivatalos honlapon közzétették az Északi Áramlat – 2 építésének engedélyét. A nyílt adatokkal együtt a hálózaton kiszivárogtak a NATO tengeralattjárók működési területeiről és fegyverzetéről szóló titkos információk is, jelezték az anyagban. A védelmi minisztérium törvénysértésre hivatkozott, mivel a közzétett adatok lehetővé teszik a szövetség katonai képességeinek felmérését – áll a cikkben.

A Bild szerint a német szövetségi ügyészség vizsgálja a kiszivárogtatást, a felelősök akár öt év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az Európába irányuló két orosz gázexportvezeték – az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 – robbanása 2022. szeptember 26-án történtek. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy a csővezetékekben keletkezett károk példátlanok, és nem lehet megbecsülni a javítások időtartamát. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást.

Elolvasom a cikket