Ősi kínai dinasztia bambuszpapírjának töredékeit találták az ősi kútban

A pecsétírás az i. e. 1. évezred második felében volt elterjedt, később a Han-dinasztia idején díszítő vésésekhez és hivatalos pecsétekhez használták. A klerikális írás a háborúskodó államok időszakának végétől a Qin-dinasztia idején alakult ki, és a Han-dinasztia idején vált uralkodóvá.

A régészek szerint a cédulák dátumokat és hivatalos beosztásokat rögzítő kormányzati archívumot jelentenek, és a Huayuan régészeti lelőhelyen 2015-ben találtak után ez a második egyetlen példa a Han-dinasztia céduláit tartalmazó rejtekhelyre Csangshában.

Az ásatások során egy döngölt földből épült épület és a nyugati Han-dinasztia idejéből származó alapozás nyomaira is bukkantak, valamint egy második, a Song- és Yuan-dinasztia idejéből származó kútra, amelyben réz- és bronztárgyakat tártak fel.

A döngölt földből épült épület 28 méterszer 18 méteres, amelyben a kutatók a felső döngölt földben nyugati Han-dinasztia korabeli csőcserepeket, palatáblás csempéket és moirécsempéket találtak. A kutatók szerint az épület valószínűleg egy magas státuszú személyhez, például városi tisztviselőhöz vagy arisztokratához tartozott.

Különösen figyelemre méltóak az ásatási helyszíntől nyugatra található, az Öt dinasztiától az északi Song-dinasztia elejéig terjedő időszakból származó, Changsha jellegzetességeit hordozó kiterjedt faárkok.

Elolvasom a cikket