Az elmélet, amely megváltoztatja az univerzumról alkotott elképzeléseinket

A fő hangsúlyt az S8 paraméterre helyezték, amely az univerzum sűrűségét határozza meg. Ez a paraméter befolyásolja a kozmosz tágulási sebességét, és fontos a kozmosz szerkezetének és fejlődésének értékelésében.

Korábban az S8 értékét 0,83-nak feltételezték, amely a világegyetem viszonylag nagy sűrűségére utal. Egy nemzetközi tudóscsoport új tanulmánya azonban 0,776-os értéket javasol. Ez az eltérés megkérdőjelezi az univerzum sűrűségére vonatkozó, korábbi elképzeléseket, és potenciálisan alááshatja a standard kozmológiai modellt.

Michael Strauss, a Princeton Egyetem egyik vezető kutatója megjegyzi, hogy a tanulmány eredményei nem hiszik teljesen tévesnek a standard modellt. A véletlenszerű eltérés valószínűsége 1:20-hoz, ami további ellenőrzést igényel.

Az adatok pontosabb meghatározása és a nézeteltérés feloldása érdekében a tudósok további vizsgálatokat kívánnak végezni nagy teljesítményű teleszkópok segítségével, hogy megerősítsék vagy megcáfolják ezeket az új becsléseket. Ez kulcsfontosságú lépés lesz az univerzum szerkezetének és fejlődésének, valamint alapvető paramétereinek megértésében.

Elolvasom a cikket