Az olasz baloldal terroristát küldhet az EP-be

Gönczöl András
2024. február 20. kedd. 11:46

Az antifaterroristából mártírrá alakított Ilaria Salis képviselőjelöltségét meglepő módon Carmine Barbati, az egyébként polgári listáról, a római önkormányzatba beválasztott képviselő vetette fel, és Il Giornale kezdett utánajárni, vajon valóban elképzelhetőnek tart-e egy ilyen ötletet az egyre szélsőségesebb jelleget mutató baloldali Demokrata Párt, és valóban megpróbálja-e a magyar igazságszolgáltatást megkerülve a képviselő-jelöltséggel járó mentelmi joggal tisztára mosni az önkényes garázdát a baloldali szervezet.

Az újság érdeklődésére határozott választ senki nem tudott adni, az egyértelműség kerülése pedig arra utal, hogy pillanatnyilag a pártban sem tudják, jó ötlet-e egy kétes hírnévre szertett önkényeskedőt felkarolni. Hivatalosan a pártvezetés felsőbb szintjén napirendre sem vették ezt az ügyet, ennek ellenére számos politikus a jelöltség mellett áll, ugyanakkor a többség pillanatnyilag nem támogatja az ötletet. Fausto Raciti, az Ifjúsági Baloldal korábbi helyettese és utolsó titkára nem fogta vissza magát: „Nem tudom, Salis milyen politikai elképzelésekkel rendelkezik, de ha összeegyeztethetők lennének a Demokrata Párt elképzeléseivel, akkor hasznos lenne a jelölése.”

Az lap felvetése sokak fantáziáját megmozgatta, és a témával a Rai1 híradója a parlamenti pártok képviselőit faggatta, elképzelhetőnek tartják-e Ilaria Salis indítását az uniós választásokon. Volt, aki riadtan, volt, aki mosolyogva válaszolt, ám egyetlen megszólaló sem jelezte, hogy szívesen látná saját pártjának listáján Salist. Mindez biztató is lehetne, ám aggodalomra adhat okot, hogy ugyanakkor egyetlen baloldali megszólaló sem emelt kifogást a képviselő-jelöltség ellen. A gyalázatos, terrorista idéző bűncselekmény elkövetése nem riasztotta el a politikusokat.

Úgy tűnik, az átlag olasz polgár kritikusabban áll Ilaria Salishoz, mint a baloldal. A lap cikkéhez egy olvasó az alábbi kommentárt fűzte: „Amennyiben egy nagyon büdös zokni keveredik a már egyébként is mosdatlan szennyes közé, az onnan is kiszaglik.”

Elolvasom a cikket