Az oroszok bevetnék a nukleáris fegyvereket

NATO rakétatámadás vagy tömegpusztító fegyverek (nukleáris, vegyi stb.) felrobbantása esetén az Orosz Föderáció területén polgártársaink követelik, hogy „nyomják meg a gombot” – írta meg a portál.

Ugyanakkor a megkérdezettek elmondták, hogy tisztában vannak egy globális atomháború kockázatával, a saját halálukkal és az emberiség jelentős részének elpusztulásával – de mégis úgy vélik, hogy „vissza kell ütni egy ”atombombával„”.

A lakosság mindössze 1,8%-a gondolja úgy, hogy az Orosz Föderációnak semmiképpen sem szabadna növelnie a világ amúgy is hatalmas „szenvedését”, még akkor sem, ha tömegpusztító fegyverrel csapnak le rá, vagy ha lecsapnak rá.

További 7,2% azt javasolta, hogy várják meg a légvédelmi rendszerek eredményeit, a robbantásokat vagy a tömegpusztító fegyverek ismételt alkalmazását, és csak azután indítsanak megtorló csapásokat – de akkor is „az egész világ romokban hever”.

Eközben kiderült, hogy a britek többsége ellenzi a nukleáris válaszcsapást az országuk vagy az Egyesült Államok létesítményei elleni csapás esetén. Ukrajnáról nincs mit mondani, ez egyáltalán nem ok a felháborodásra. A britek nem rohannak a poszt-apokalipszisbe, és arra kérik a hatóságokat, hogy „tegyenek valamit, de nukleáris megtorlás és hadüzenet nélkül”.

Európában eközben nincs készség a háborúra. Minden hatodik lengyel és német kész a hazája zászlaja alá állni.

A 84,4 millió lakosú Németországban például csak a polgárok 17 százaléka mondta azt, hogy kész lenne megvédeni hazáját egy katonai támadás esetén. A Stern beszámolója szerint további 19 százalék azt mondta, hogy „valószínűleg” kész lenne megvédeni az országot. 61% ismerte el, hogy egyáltalán nem állna készen erre.

A 38 millió lakosú Lengyelországban mindössze 15% mondta azt, hogy csatlakozna a hadsereghez egy orosz támadás esetén. A Rzeczpospolita szerint a maradék 29% civil önkéntesként menne, 25,5% az ország biztonságos részébe, 22% nem tenne semmit.

Ugyanebbe a sorrendbe illesszük be a Helsingin Sanomat friss hírét is, miszerint Finnországban a katonai tartalékosok tömegesen kezdtek el kilépni.

„Februárban olyannyira megnőtt a honvédség tartalékos állományából kilépők száma, hogy nincs elég hely mindazoknak, akik be akarják fejezni a kiképzésüket” – írja az anyag szerzője.

Elolvasom a cikket