Ez a botrány maga alá temetheti a teljes ellenzéket

Nagy Áron
2024. február 20. kedd. 13:48

Az ÁSZ által szervezett háttérbeszélgetés elején Windisch László, a szervezet elnöke leszögezte, hogy minden ellenkező állítással vagy sugalmazással szemben nem válogattak: a törvényi kötelezettségüknek eleget téve valamennyi, legalább 1 százalékos eredményt elérő párt 2022-es kampányának finanszírozását ellenőrizték. Ami ebből kisült, objektív tényeken alapszik.

Ilyen tény, hogy Márki-Zay Péter a választások után lenyilatkozta: „volt egy MMM-es számla, ami a központi kampányok működtetését szolgálta”. Az ellenzéki pártok abból sem csináltak titkot, hogy létrehoztak egy kampánytanácsot, amelybe a mozgalom is delegált tagot. Mindezt rengeteg bizonylat, teljesítési igazolás támasztja alá.

És a szabályok e tekintetben világosak: egy párt külföldről nem fogadhat el támogatást és párt részére jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni hozzájárulást nem adhat, illetve a párt jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.

Itt bicsaklik meg az ellenzék azon állítása, mely szerint az ÁSZ vizsgálata azért elfogult, mert a Fidesz-KDNP kampányát is megtolta például a CÖF vagy a Megafon. Ezek ugyanis nem fogadtak el amerikai pénzeket, hogy aztán abból a kormánypártokkal szervezett formában együttműködve plakátokat, kiadványokat, nagygyűléseket stb. vásároljanak vagy finanszírozzanak.

Az MMM és a hatpárti koalíció együttműködése viszont éppen ezt szolgálta, és annyira szoros volt, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltét is a mozgalom adta.

Fontos kiemelni: semmi nem tiltja, hogy a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságával élve bárki, legyen az természetes vagy jogi személy, kampányidőszakban a számára szimpatikus pártokat, jelölteket támogassa. Addig legalábbis, amíg ezt „saját hatáskörében” teszi.

Az MMM és a baloldal esetében viszont egyértelműen és bevallottan nem erről volt szó. Márki-Zay mozgalma nyilvánvalóan beszállt a kampány finanszírozásába, a baloldali pártok pedig elfogadták a támogatását – bár ezt most tagadják.
Érdemes megjegyezni azt is, hogy a számvevőszék nem bírságot szabott ki. Egyszerűen megállapította a különféle iratokkal, például számlákkal igazoltan az MMM által kifizetett és a pártok által elfogadott összeg 261,26 millió forint. Ezt a törvény betűje szerint 15 napon belül vissza kell fizetniük az érintetteknek, és a kincstárnak ennyivel csökkentenie kell a támogatásukat.

A történet ezzel azonban nem ért véget. Az ÁSZ ellenőreinek ugyanis menet közben feltűnt: bizonyos szolgáltatásokért az MMM látszólag kétszer fizetett. Megrendelt valamit egy vállalkozótól és vele párhuzamosan az Ausztriában bejegyzett DatAdat GmbH-tól is. Ez így eléggé életszerűtlen. A gyanús szerződések összértéke 1 412 millió forint. Ezek miatt az ÁSZ megkereste a NAV-ot, melynek vizsgálata folyamatban van.

Az adóhatóság eljárásának két kimenete lehet. Ha megállapítják, hogy ezt a közel másfél milliárd forintot jogszerűen költötték el, akkor ez az összeg is a tiltott kampányfinanszírozás körébe esik. Tehát az ellenzéknek vissza kell fizetnie, és ugyanennyit levonnak a támogatásukból. Ellenben akkor, ha a gyanú – mármint az, hogy ez a pénz valójában nem a kampányra lett fordítva – beigazolódik – az már büntetőjogi kategória. Azaz a baloldal ebből a történetből már sehogy sem tud jól kijönni. Számukra csak rossz és rosszabb forgatókönyvek léteznek.

Elolvasom a cikket